Kontakta oss

INRIKES

Förbundsledningen använde islamister för att tysta SSU:s vänsterfalang

Publicerat

den

INRIKES SSU:s ledning har utnyttjat islamister för att trycka tillbaka vänsterfalangen inom ungdomsförbundet i Skåne. Det avslöjar tidningen Aftonbladet som har pratat med flera SSU-medlemmar.

Vänsterfalangen inom SSU är tydliga med de inte accepterar angrepp på strejkrätten och vill se mer demokratisk socialism inom socialdemokratin. Därför ska de tryckas tillbaka och inte ges någon möjlighet att framföra sina åsikter. Så kan man sammanfatta situationen i Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU. Tidningen Kvällsposten har i en serie reportage granskat och avslöjat hur islamister i SSU Skåne beskrivit homosexuella och judar med nedsättande ord och varit hotfulla mot andra medlemmar i distriktet. I ett av reportagen framgår det att situationen har gått så långt att distriktet till och med har slutat sjunga internationalen på årskongressen.

Enligt Aftonbladet har SSU:s högsta ledning känt till situationen men valt att se mellan fingrarna på problemen. Anledningen är för att SSU-ledningen har utnyttjat islamisterna med syftet att försvaga SSU:s vänsterfalang.

– Jag upplevde att de som var ledande i Malmö och även nationellt såg det här som ett väldigt bekvämt sätt att bli av med en högljudd vänsteropposition internt och därför såg man mellan fingrarna, säger en källa med insyn till Aftonbladet

SSU-ordföranden Philip Botström har hittills inte velat svara på uppgifterna. Enligt Aftonbladets källa är problemen i SSU strukturella. Samma källa uppger även att ledningen för SSU Malmö och Helsingborg bör bytas ut.

– Från ledningens håll låter det som att det handlar om ett par tre personer. Det är en struktur där i princip hela ledningen för SSU Malmö och Helsingborg borde bytas ut. Det går inte bara att lyfta bort.

Läs reportaget här.

Kim Fredriksson
Kim.fredriksson@aktuelltfokus.se