Kontakta oss

ARBETSLIV

Syndikalistiska Ungdomsförbundet dumpar lönedumpar-app

Publicerat

den

ARBETSMARKNADEN Syndikalistiska Ungdomsförbundet (SUF) har startat en kampanj mot lönedumpar-appen Yepstr. Företagets VD säger sig vara ”enormt ledsen”.

Syndikalistiska Ungdomsförbundet i Stockholms har inlett en kampanj mot applikationen ”Yepstr”. Yepstr är en app där ungdomar i åldern 16-21 kan sälja sitt arbete helt utan krav på kollektivavtal eller någon form av minimilön. Arbetsköparna kan sedan recensera ungdomarna på en skala från ett till fem. Yepstr tar sedan ut 10 procent av ungdomarnas lön i provision.

Ungsyndikalisterna i SUF uppmanar nu arbetare att ladda hem Yepstr och betygsätta appen så lågt som möjligt. På sin hemsida beskriver SUF sin kampanj, ”Nopstr”, som en succé.

– Kampanjen lanserades på torsdagen den 25:e oktober och fick en massiv respons. Det är tydligt att vi inte är de enda som tycker såhär, när nu snart 1000 personer röstat ner appen i App Store och Google Play Store.

Yepstrs VD ”enormt ledsen”

Yepstrs grundare och verkställande direktör Jakob Rudbäck svarar på microbloggen Twitter att han är ”enormt ledsen” över den ”hatkampanj” som SUF driver. Egentligen tycker Rudbäck att hans företag och syndikalisterna delar flera värderingar ”Vi brinner för samma saker – säkerhet, schyssta villkor, bättre lön än fackens rekommendationer”, skriver han på Twitter.

Inte första gången SUF kampanjar mot digital lönedumpning

Detta är inte första gången som Stockholms ungsyndikalister driver kampanj mot digital lönedumpning. Förra året lyckades de stänga ner appen Selfie-jobs lönedumpnings-funktion.

– Vi vill inte bli betygsatta som varor på jobbet. Vi vill inte behöva betala för att jobba. Vi vill inte bli uppfostrade av företag. Och vi kommer att sabotera för Yepstr på alla sätt vi kan tills de går med på våra krav, precis som vi sänkte Selfiejobs, skriver ungsyndikalisterna på sin nystartade site ”Nopstr.se”

Läs också: Kampanj ska stoppa lönedumparföretaget Selfiejobs

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se