Kontakta oss

ARBETSLIV

Utnyttjade polska slavarbetare – döms till miljonskadestånd

Publicerat

den

ARBETSLIV Ett städföretag har struntat i svenska arbetsvillkor och utnyttjat polska arbetare. Några av arbetarna kontaktade SAC som tog företaget till Arbetsdomstolen där de vann.

Städföretaget ST24 service AB har anlitat polska arbetare för att städa olika gym tillhörande företaget STC i västsverige under nätterna. Arbetspassen var uppemot 14 timmar långa och de anställda nekades både rast och semester. Lönerna var på enbart 85 kr i timmen utan varken övertid eller OB-tillägg. Vissa månader fick städarna arbeta upp till 220 timmar. Städarna var också tvungna att bo i företagets lägenheter där hyran drogs på lönen.

Flera av städarna protesterade mot sina arbetsvillkor vilket ledde till att tre av dom fick sparken och vräktes från sina lägenheter. Städarna kontaktade fackförbundet SAC Syndikalisterna. SAC valde att ta företaget till Arbetsdomstolen.

Arbetsdomstolen har nu dömt företaget till att betala ut skadestånd för att ha brutit mot anställningslagen, medbestämmandelagen och semesterlagen. Företaget har också ignorerat kollektivavtal. Företaget får betala ut 293 000 vardera till tre av städarna. De ska också betala ut 165 000 i skadestånd och domstolskostnader till facket.

Domen i Arbetsdomstolen är en trekodsdom som sker när den ena parten inte dykt upp. Både städföretaget och deras arbetsgivarorganisation Almega har valt att varken uttala sig eller dyka upp i Arbetsdomstolen.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se