Kontakta oss

INRIKES

Företaget bakom ”40 patienter per sjuksköterska” gör miljonvinster

Publicerat

den

VÅRDKAOSET 6 av 8 sjuksköterskor har sagt upp sig, arbetsmiljön beskrivs som hemsk och går ut över patienterna. Samtidigt gör bolaget vinster på flera miljoner.

Häromdagen kunde Sveriges Television berätta om arbetsmiljön på Capio Maria i Stockholm. I reportaget fick man bland annat reda på att det går över 40 patienter per sjuksköterska. En helt orimlig situation enligt de anställda. Arbetsmiljön har blivit så pass bristfällig att 6 av 8 sköterskor har sagt upp sig.

Den höga personalomsättningen och bristfälliga arbetsmiljön har gått ut över patienterna. På Capio behandlas människor för alltifrån neuropsykiatriska funktionshinder till herionberoenden. Det vill säga människor som blir oerhört stressade av hög personalomsättning.

Gör miljonvinster

När Aktuellt Fokus går igenom årsredovisningen för Capio Psykiatri står det klart att den kaotiska situationen lätt hade kunnat åtgärdas. Det privata bolaget tjänar nämligen miljontals kronor på skattepengar avsedda för vård. Enligt den senaste årsredovisningen drog företaget bakom Capio Maria in över 20 miljoner i ren vinst. Som bonus kan man även nämna de drygt 2,2 miljoner som styrelsen på fem personer plockade ut.

Trots miljonvinster ser det inte ut att bli någon ljusning. I nuläget är ingen större omorganisation eller förstärkning av personalstyrkan planerad.

”Sjukt”

Aktuellt Fokus har talat med 21-åriga Nina som har gått till Capio Maria i drygt ett år. Enligt Nina har hon fått träffa flera olika läkare under det år hon har gått till Capio. Nina säger att hon funderar på att byta men vet inte om hon orkar ta tag i det.

– Det jobbigaste är att behöva dra om samma historia varje gång man träffar någon ny. Ibland känns det som att dom inte ens har läst journalerna, säger Nina.

När det gäller Capios vinst säger Nina att det är sjukt att pengarna inte återinvesteras i verksamheten.
– Du förstår hur många sjuksyrror och läkare som hade kunnat nyanställas om dom inte var så giriga säger hon och fortsätter.
– Det är sjukt att det ska behöva gå till på det här sättet, säger Nina.

Jonathan Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se