Kontakta oss

ARBETSLIV

Julklappen till vårdarbetarna: Handsprit istället för löneökningar

Publicerat

den

Foto: Pixabay

KATRINEHOLM    Katrineholms kommun har börjat dela ut de första julklapparna till kommunens vårdarbetare. Istället för löneökningar blev det en liten flaska handsprit för att visa uppskattning.

En som sågar Katrineholms agerande är Kommunals lokala ordförande Jarmo Heinonen som kallar kommunens handlade för konstigt. Till SVT säger han att många kommunanställda inom vård- och omorgsarbetare lika gärna kunde varit utan gåvan ifråga.

– Det är ett konstigt sätt att visa uppskattning på, särskilt gentemot anställda inom vården, säger Jarmo Heinonen.

Ingen förståelse för kritiken

Kommunstyrelsens ordförande, S-politikern Göran Dahlström, avfärdar tanken på att ge medarbetarna mer pengar i plånboken. Någon förståelse för att gesten har landat fel hos medarbetare har han inte.

– Nej, det har jag faktiskt ingen som helst förståelse för. De anställda som arbetar hos oss har ju sin lön för att jobba, säger Göran Dahlström till SVT.

Hård kritik från oppositionen

Socialdemokraternas inställning i frågan har fått oppositionen att reagera. Vänsterpartiets ombudsman Tony Rosendahl kallar Göran Dahlström osar klassförakt och skriver att S-toppens uttalande är pinsamt.

”Ett pinsamt uttalande från kommunstyrelsens ordförande som även osar klassförakt. Generösa fallskärmsavtal kan man ge toppcheferna i kommunen. Då pratar man inte om skattebetalarnas pengar. Men att visa personalen uppskattning för deras slit under pandemin, då handlar det helt plötsligt om att ”värna” skattebetalarna. Lite mer ödmjuk kan man vara och faktiskt visa vår personal uppskattning för det fantastiska arbete de gör. Jag uppmanar kommunledningen i Katrineholm att sätta sig ner tillsammans med kommunal och diskutera fram hur kommunen på bästa sätt kan visa personalen uppskattning för deras insatser.”, skriver Tony Rosendahl på Facebook.

 

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se