Kontakta oss

DEBATT

Sluta tjafsa och skyll ifrån er – höj vårdlönerna nu!

Publicerat

den

INSÄNDARE Sommartider innebär kristider för oss som jobbar inom vården. Alla påverkas, från läkarna på storsjukhusens akutmottagningar till oss som jobbar inom hemtjänsten ute i kommunerna. Vårdpersonal över hela landet jobbar på övervarv och någon chans till sammanhängande semester finns inte på kartan. Emellanåt kan man undra om politiker medvetet försöker bränna ut en hel generation av vårdarbetare. Det mesta tyder åtminstone på det.

I Värmland har Landstinget beslutat att stänga över hundra vårdplatser. Anledningen är personalbrist.

I Dalarna stänger man hela vårdcentraler och ute på sjukhusen väntas en ansträngd sommar. Förra året stängdes 43 procent av vårdplatserna inom kirurgin i Dalarna. Anledningen då och nu är konstant personalbrist.

Blekingesjukhuset försvinner var femte vårdplats under sommaren. Anledningen är personalbrist.

I Lidköping kommer man stänga ner hela barnmottagningen under fyra veckor. Det är första gången någonsin barnmottagningen tvingas stänga över sommaren. Anledningen är personalbrist.

I Lysekil har politikerna tagit beslut att stänga ett helt äldreboende. Enligt ansvariga politiker är beslutet att flytta de äldre bara tillfälligt fram tills oktober. Anledningen är personalbrist.

Varje sommar uppstår samma problem. Det är som om politikerna blir tagna på sängen över att människor går på semester. Ursäkterna är många och allt som oftast slutar det med stängda vårdplatser, slutkörd personal och hotad patientsäkerhet. Varje sommar hör vi samma ursäkter, ”Vi har försökt men lyckas inte rekrytera personal”.

När politikerna säger att dom inte lyckas rekrytera personal så måste man syna det med vad politikerna faktiskt har gjort för oss som är anställda inom vården. I min kommun blev vi erbjudna 5000 kronor extra i veckan om vi styckar upp semestern. Det är tusenlapp per dag. Är det tillräckligt för att inte ha semester tillsammans med sin familj? Inte för min del iallafall.

Det finns ett sätt politikerna kan undvika samma kaos nästa sommar, och det är genom att sluta tjafsa och skylla ifrån sig och genom att börja lyssna på personalen.

Alla är eniga. Reallönerna måste upp och arbetsbördan måste ned. Dagens situation är ohållbar, både för personalen och patienter. Antingen har vi ständig personalbrist på grund av usel arbetsmiljö, för dåligt betalt och för långa arbetspass eller så börjar ansvariga politiker arbeta för förändring.

  • Höj reallönerna, låt oss prata om kronor och ören istället för procent!
  • Inför sex timmars arbetsdag för alla vårdarbetare i Sverige!
  • Inför risktillägg vid vård av våldsam och utåtagerande patienter!
  • Avskaffa offentliga upphandlingar inom vården och avskaffa styrsystemet New Public Management, vården är en ingen marknad!
  • Förbjud delade turer!

Frida Svensson – utbildad undersköterska
redaktionen@aktuelltfokus.se