Kontakta oss

UTRIKES

Demokratiaktivister åtalas efter demonstrationer

Publicerat

den

THAILAND Den thailändska militärdiktaturen ställde in årets val. Beslutet möttes av protester. Nu kommer den thailändska regimen åtala de protesterande för brott.

Militären i Thailand avskaffade demokratin i landet 2014 då de ansåg att fel parti vann valet. Socialdemokraten Yingluck Shinawatra vann valet med 48% av rösterna och blev landets första kvinnliga premiärminister 2011. Militärjuntan har bland annat hävdat att det thailändska folket inte varit redo för demokrati, därför har de avskaffat den tills de anser att folket kommer rösta rätt. Enligt juntan skulle det ske i november 2018. Därefter ändrade militärjuntan sig och sköt upp valet till 2019.

Militärens beslut möttes av protestdemonstrationer i huvudstaden Bangkok. Demonstranterna kommer nu åtalas för flera brott rapporterar Channel News Asia. Några av lagarna de ska ha brutit mot, blev instiftade av militären när de tog makten 2014. Bland annat förbjöd militären folksamlingar på över fem personer, i ett försök att stoppa demonstrationer och protester.

Militären anses vara korrupt

Militärjuntan har utlovat val varje år sedan de tog makten men har skjutit upp det varje gång det börjat närma sig. Krav på att demokratin ska återinföras har skett från både landets höger- och vänsterpolitiker.

Militären har också drabbats av flera korruptionsskandaler vilket har ökat folkets krav på demokrati. Bland annat har generalen Prawit Wongsuwan fått öknamnet ”Rolex Generalen” efter att han stoltserat med en dyr Rolexklocka värd över en miljon dollar. Medellönen i Thailand ligger på drygt 3800 kronor i månaden.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se