Kontakta oss

INRIKES

Förfalskade forskarartiklar – frias av Förvaltningsrätten

Publicerat

den

Foto: wikicommons media

INIKES    Förvaltningsrätten ger grönt ljus för förfalskningar i forskarartiklar. Det står klart efter Förvaltningsrätten upphäver ett tidigare beslut från Nämnden för prövning av oredlighet i forskning.

Nämnden såg inte mellan fingrarna och ansåg att forskaren publicerat förfalskningar i fyra vetenskapliga artiklar som publicerades mellan 2013-2016. Nämnden beslutade därefter att han gjort sig skyldig till oredlighet i forskning. Ett beslut som forskaren överklagade till förvaltningsrätten. Nu har Förvaltningsrätten upphävt nämndens tidigare beslut.

Precis som nämnden slår också förvaltningsrätten fast att forskaren publicerat förfalskningar men friar honom ändå. Rätten slår bland annat fast att de vetenskapliga artiklarna innehåller vildar som inte stämmer överens med resultaten som bilderna sägs visa. Enligt den svenska lagstiftningen är det en fråga om förfalskningar.

En enig rätt anser däremot att forskaren inte betett grovt oaktsam, vilket är ett krav enligt lagen. Förvaltningsrättens dom innebär att forskaren inte har gjort sig skyldig till oredlighet i forskning..

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons