Kontakta oss

EKONOMI

Skapade 350 000 fattigpensionärer – ångrar ingenting

Publicerat

den

Foto: Frankie Fouganthin/riksdagen.se

INRIKES    Politikerna som skapade fattigpensionssystemet tycker att pensionssystemet fungerar bra. I en rykande färsk intervju uppger de skyldiga politikerna att dom inte ångrar sig. Samtidigt riskerar Sverige få över en halv miljon fattigpensionärer.

Det tidigare ATP-systemet grundade pensionen på ens femton bästa inkomstår vilket gjorde att fattigpensionärer knappt existerade. 1991 tog riksdagen de första stegen mot att skrota det mer gynnsamma ATP-systemet. 1999 trädde det nya systemet i kraft. Så här 22 år senare kan man konstatera att det nya pensionssystemet har slagit undan benen på hundratusentals svenskar. Framförallt arbetarklassens kvinnor har missgynnats.

Cirka 15 procent av Sveriges pensionärer, 65 och äldre, har mindre än 60 procent av medianinkomsten i pension. Det motsvarar nästan 350 000 personer. Av dessa är drygt 200 000 kvinnor. Enligt statistik från Eurostat har Sverige flest fattigpensionärer i Norden och EU varnar för att Sveriges pensionssystem kan skapa ytterligare 300 000 fattigpensionärer.

LO-rapporten ”Vad får en arbetare i pension?” visar att arbetare som har jobbat heltid i 45 år får pensioner som är mindre än 60 procent av den tidigare inkomsten. Trots det är arkitekterna bakom pensionssystemet nöjda med vad dom skapade. Det framgår i ett nytt intervjureportage som Aftonbladet har gjort. Aftonbladets Fredrik Rundkvist har intervjuat tre av hjärnorna bakom dagens pensionssystem och alla tre tycker att systemet fungerar bra.

Nöjda med systemet

Bo Könberg – Foto: Frankie Fouganthin

Tidigare socialförsäkringsminister, liberalen Bo Könberg, som var drivande i förändringen, uppger att han inte ångrar nånting. I intervjun framgår det att Könbergs mål var att införa en allmän pension som motsvarande ungefär 60 procent av lönen. Sedan det nya systemet infördes har den däremot sjunkit till under 50 procent. Enligt Aftonbladet riskerar dagens 80-talets rekordlåga pensioner.

Inte heller centerpartisten Åke Pettersson tar avstånd från det nya pensionssystemet. Trots 350 00 fattigpensionärer tycker Åke Pettersson att dagens system är bra.

– Jag tycker att det har fungerat mycket bra som system. Den diskussion som pågår nu handlar ju inte om systemet i sig. Tvärtom, de flesta är ju överens om att det är ett väldigt bra och säkert system, säger han till Aftonbladet.

Foto: Riksdagen.se

Även socialdemkraten Ingela Thalén ingick i pensionsgruppen som skapade dagens system. Precis som de andra tycker hon att dagens system är bra. Ingela Thalén går till och med så långt att hon påstår att dagens system är en styrka för samhället och pensionärerna.

– Rent principiellt, sett ur ett europeiskt och internationellt perspektiv, råder det ingen som helst tvekan om att det här pensionssystemet är en styrka för samhället och för pensionärerna, säger hon till Aftonbladet.

Stöd röd media – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till: 0720201984! ✌ (betalningsmottagare k.fredrikssom)

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se