Kontakta oss

NOTISER

Förhandlingarna har strandat – fackpamparna vill sälja ut medlemmarnas trygghet och slakta LAS

Publicerat

den

PTK
OTRYGGA SVERIGE | Svenskt Näringsliv avslutar förhandlingarna med PTK om nya turordningsregler och kompetensutveckling. Arbetsgivarna motiverar sitt beslut med akademikerfackens kritik av det förslag som arbetsköparen lagt fram, skriver tidningen Arbetet.se

PTK är en samverkansorganisation för 25 fackförbund som representerar 810 000 privatanställda tjänstemän. Fackförbund som är anslutna är bland annat Unionen, Sveriges Ingenjörer och Lärarförbundet. PTK beklagar att arbetsgivarna väljer att avsluta förhandlingarna om omställning och turordningsregler, och förklarar att det finns en majoritet inom PTK som vill fullfölja förhandlingarna som innebär kraftiga försämringar i arbetsrätten.

Förhandlingarna handlade om ett förslag från arbetsgivarna som innebär extra pengar till en kompetensstiftelse i utbyte mot bland annat att arbetsgivarna får bestämma över turordningskretsarna vid uppsägning på grund av arbetsbrist och att turordningslistorna ska bygga på kompetens istället för anställningstid.

De beslutade för en vecka sedan att unisont säga nej till arbetsgivarnas förslag. Akademikerfacken anser att förslaget innebär att anställningsskyddet försvagas och att det lokala facket förlorar inflytande.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons