Kontakta oss

INRIKES

Korsfäst Ronald McDonald skapar kristna kravaller

Publicerat

den

ISRAEL Under helgen har kristna fundamentalister drabbat samman med israelisk polis och spridit oroligheter i staden Haifa. Orsaken är ilska över ett konstverk.

Den kristna minoriteten i Israel har reagerat med våldsamheter och ilska över den finska konstnären Jani Leinonens konstverk “McJesus”, som föreställer en korsfäst Ronald McDonald. Det skriver israeliska medier. De kristna fundamentalisterna kräver att landets kulturminister ska agera och förbjuda utställningen.

I fredags försökte hundratals kristna storma Haifa Konstmuseum. I samband med de efterföljande våldsamheterna skadades tre poliser.

I en intervju med tidningen Helsingin Sanomat framgår att Jani Leinonens konstverk ställts ut utan hans tillåtelse. Anledningen är för Leinonen bojkottar den rasistiska apartheidstaten.

”Utställningen är en del av en kampanj med vilken Israels regeringen vill leda bort uppmärksamheten från den pågående ockupationen och förtrycket av palestiner, genom att marknadsföra Israel med konst och kulturjippon. Jag vill inte ha del i det här försöket att vitmåla Israels människorättskränkningar, och bad redan i augusti att museet skulle avlägsna mitt verk. Efter att jag igår hörde att det fortfarande hänger uppe, skickade jag ett nytt krav på att det omedelbart ska tas ned.”, skriver Leinonen i ett textmeddelande till tidningen.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se