Kontakta oss

INRIKES

SD-politiker: Arbetarklassen har sämre värderingar än överklassen

Publicerat

den

Faksimil Blogg.se

BORGERLIGHETEN    Den butiksanställda SD-politikern Michelle Rosenstedt tror inte att klassbegreppet har med den materiella verkligheten eller människors ekonomiska status att göra. Det skriver hon själv på Facebook samtidigt som hon säger att människor som inte tillhör medel- och överklass är obildade och har sämre värderingar.

”Folk tror klass har med ekonomi att göra med det handlar om värderingar och beteende.”, skriver SD:aren Michelle Rosenstedt på Facebook. Denna ovetenskapliga tolkning av klassbegreppet skrev Rosenstedt under torsdagsförmiddagen i en debattgrupp på Facebook.

Enligt Michelle Rosenstedt är överklassen flitig, allmänbildad och intellektuell. Hennes åsikt om de människorna i de lägre klasskikten i samhället är att de är lata, oansvariga och obildade.

”Håller du låg klass är du lat, oansvarig, burdus, obildad och har sämre värderingar och inga mål i livet.”, skriver Michelle Rosenstedt.

Michelle Rosenstedt skriver om arbetarklassen på Facebook.

Kandiderade till riksdagen

Michelle Rosenstedt är en 33-årig butiksanställd SD-politiker och tidigare egenföretagare från norra Skåne. Så sent som 2018 kandiderade hon till riksdagen och kommunfullmäktige i Kristianstad.

Vad är klass?

Klassbegreppet är ett samhällsvetenskapligt begrepp som används inom bland annat sociologin och statsvetenskapen. De olika klasserna i ett klassamhälle har olika ekonomiska och materiella förutsättningar. Längst ner i klassamhället befinner sig de människor som är beroende av att sälja sin arbetskraft, längst upp finns den lilla, rika eliten som fått sina inkomster från andra människors arbete eller genom arv.

Klass påverkar inte bara hur vi lever utan även hur vi dör. I Stockholm kan man se detta på medellivslängden mellan tunnelbanestationerna. I överklasstäta Danderyds kommun i norr lever människor i snitt tre år längre än människor som bor i de södra förorterna i Botkyrka kommun. Samma tendenser ser man även i andra kommuner, som i Göteborg där medellivslängden kortas med drygt tre månader mellan varje hållplats från villaområdena i Långedrag till förorten Bergsjön. I Långedrag lever männen i snitt tills de är 83 år gamla och kvinnorna tills de är 85. I Bergsjön är medellivslängden för män 74 och 79 för kvinnor. För männen innebär det nio års skillnad i förväntat livslängd.

Anledningarna till att människor i arbetarområden dör tidigare än de välbärgade är bland annat att välbärgade har råd att äta bättre, får bättre vård än övriga befolkningen, inte stressar lika ofta eller jobbar lika hårt som låglönearbetare. Dessutom kan de i hög grad påverka sin arbetstid och arbetsmiljö, samt arbetets innehåll.

Uppdatering: Michelle Rosenstedt påstår nu att hon har lämnat SD och engagerat sig i Kristdemokraterna.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se