Kontakta oss

NOTISER

Vad som egentligen hände under ”Järva pride”

Publicerat

den

INRIKES|Man behöver inte vara många för att trolla gammelmedia och hela hbtq-rörelsen. Trettio personer räcker gott och väl. Och mer än trettio blev inte Avpixlats alternativa Pridemarsch på Järvafältet heller. Det var nästan svårt att se marschdeltagarna för alla journalister, fotografer och poliser på plats. Jan Sjunnesson, talesperson på Avpixlat och före detta chefredaktör på Sverigedemokraternas tidning Samtiden, kunde inte klaga på uppmärksamheten – både inför och under hans manifestation. För en dag hade Avpixlat lagt sina homofoba kommentarer åtsidan, för att använda hbtq-frågorna som ett slagträ mot invandringspolitiken – eller som de själva valde att beskriva det, att utmana de intoleranta förorterna som hbtq-rörelsen vänt ryggen. Rasismen regnbågsmålad, strategiskt genomfört under Prideveckan.

Den lilla skaran samlades på Tensta torg för att påbörja sin vandring till kitschig schlagermusik på små bakgator i Järvas miljonprogramsområden. Vid varje förortstorg de passerade stannade gruppen upp för att invänta lokalbefolkningens reaktioner. ”We’re here, we’re queer, get used to it”, ropade Avpixlat när de trädde in på Rinkeby torg och viftade med sina regnbågsfanor. Sjunnesson, uppsminkad och iförd rosa cowboyhatt och en plastig latexdräkt, bjöd upp sin manliga medarrangör på dans framför journalistuppbådet. Media dansade med efter Sjunnessons pipa.

Men alla kameror riktades inte mot Sjunnessons spektakel. Tre fotografer hade kamerorna riktade åt motsatt håll, ivrigt väntandes på att få dokumentera några homofoba reaktioner från Järvabornas håll. En provokation faller ju om ingen blir provocerad. Reaktionerna måste fångas på video. Så fungerar alltid de metapolitiska trollningarna – den mediala uppmärksamheten är bara ena sidan. Den andra är att visa själva på sina egna mediekanaler vad mainstreammedia sägs utelämna. Den egna verklighetsbeskrivningen måste serveras till den egna sympatisörsskaran, alla de ”Sverigevänner” som aldrig skulle visa sig ute på Järva. Manifestationen fungerar på så sätt bara som en iscensättning, ett spektakel för att locka fram en reaktion, som sedan ska utnyttjas i propagandasyfte för att visa att man hade rätt i sina påståenden om de intoleranta invandrarna som spottar på västerländska värderingar.

Vem vare som filma?

Vilka de tre kameramännen var talar sitt egna tydliga språk: Jonas Ström, Kamil Ryba och Roger ”Salle” Sahlström. Dessa tre personer höll sig utanför demonstrationen och gick i utkanten för att filma reaktionerna.

Bara någon vecka innan Avpixlats Pride fick ett radikalnationalistiskt klädmärke viral spridning genom sin homofoba marknadsföring. Klädmärket Nordic Wears illustration på heterosexuell kärnfamilj under ett paraply som skyddar dem mot en regnbåge väckte stor uppmärksamhet – helt i enlighet med företagets marknadsföringsplan. Företaget grundades av Jonas Ström, aktivist i den nyfascistiska organisationen Nordisk ungdom. Nordic Wear är återförsäljaren av det tyska högerextrema klädmärket Thor Steinar (tidigare har nazistiska Svenska motståndsrörelsen skött återförsäljningen). Jonas Ström är även före detta styrelseledamot i SD Haninge.

Ström filmade personer på Rinkeby torg och utanför ungdomshuset Reactor i Husby som ropade homofoba kommentarer (men klippte bort de personer som tillrättavisade dem och ropade hejarop). Hans filmklipp spreds på Fria Tider, Nyheter idag, Snaphanen och Russia Today. Ström hävdade att han själv utsattes för hot när han fotade Rinkebybor. Han gick öppet klädd i en ”nationell” T-shirt och en Thor Steinarjacka, ett utseende som stack ut och bidrog till att lokalbefolkningen blev upprörda av att fotograferas av honom.

jonasström1

Den andra fotografen var Kamil Ryba. Även han undvek att synas bland regnbågsfanorna och rörde sig istället bland gammelmedia. Ryba är talespersonen för Swedish Defence League. Han är dömd för olaga hot mot GT/Expressen och har förlagts med kontaktförbud efter att ha ofredat tidningarnas ansvarige utgivare Thomas Mattsson. Han har flera domar på sig för olaga hot, rattfylla, fortkörning och kontaktförbud. Att han skulle ta sig från Göteborg till marschen på Järva är inte förvånande. 2012 organiserade han en manifestation med English Defence League under Stockholm Pride där han samlade de internationella toppnamnen inom den antimuslimska counterjihadrörelsen. EDL hade beordrat sina lokalgrupper att genomföra antimuslimska manifestationer i samband med Pridemarscher i en rad länder, för att sälja in sitt budskap om islam som det stora hotet mot den västerländska livstilen (och därigenom locka hbtqrörelsen genom en homonationalism). Då väckte det stora protester mot Ryba och EDL:s försök till så kallad ”pinkwashing”. Hans medverkan i Avpixlats Pridemarsch hindrade honom inte att retweeta homofoba kommentarer om Pride så sent som dagarna innan marschen.

ryba21

Under Avpixlats manifestation rörde han sig med sin kontrajihadistiska kollega, Roger Sahlström, skribent på antimuslimska Dispatch international, som fotograferade för Avpixlat. Sahlström är en av de ökändaste nättrollen, med misshandelsdomar i bagaget. Förutom Dispatch international är han även känd för att arbeta med den radikalnationalistiska tidningen Nya Tider som har en reell homofobisk linje på ledarplats.

salle3

Två timmars promenad avslutades utan incidenter vid Husbys tunnelbanestation. Marschen hade räknat med att möta hat, men de mötte inga reaktioner alls. De flesta Järvabor märkte inte av den minimala paraden. De som såg den stannade mest förvånat och nyfiket och tittade. Många vinkade glatt åt regnbågsfanorna. Några ungdomar ropade ”hata bögar”, andra svarade ”heja bögar”. Klipp, klipp. Så fick Avpixlatfotograferna det de ville ha. Och kommentarsfältherrarna på Avpixlat kunde rasa igen. Mot förorten, vänster, mångkulturen, islam och RFSL.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se