Kontakta oss

DEBATT

Fria kvinnor marscherar för Abdullah Öcalans frihet

Publicerat

den

2daysDEBATT| Den 15 februari 1999 fångades den kurdiska folkledaren Abdullah Öcalan i Kenya. Turkiska specialagenter hade hand om en hemlig operation som backats upp av en allians bestående av underrättelsetjänster från CIA och Mossad, som officiellt hade godkänts av det amerikanska utrikesdepartementet vid den tiden. Runt om i hela Europa samt Skandinavien har flertal marscher arrangerats sedan Öcalan’s tillfångatagande. Syftet med dessa marscher är att uppmärksamma fallet då han har en avgörande roll för demokratiseringen samt fredsprocessen i Turkiet och för att förhandlingarna skall äga rum krävs det att han friges.

Det essentiella att veta med denna situation är att 15 juli 2016 skedde ett misslyckat kupp-försök i Turkiet. Även i detta skede har post-kupp processen en tydlig roll med konsekvenser. Det har kommit in uppgifter att under kuppen hade militären lyckats ta sig in till Imrali-ön där, Öcalan hålls fången. Detta är oroväckande då Öcalan själv varnat om att det kan ske en militärkupp om valet, den 7:e juni 2015, inte når de resultat som Erdogan önskar. Det är viktigt att förstå att denna process inleddes redan den 7 juni 2015 när Erdogan förlorade valet och genomförde en anti-demokratisk inblandning i resultatet. Sedan dess har Erdogan genomfört utegångsförbud i flertal städer, städer som majoriteten av folket röstat på HDP (Folkens Demokratiska Parti), vilket inte är sammanträffande. Han har censurerat media, arresterat och åtalat hundratals journalister, stängt ner tidningsredaktioner och avsätter all opposition inom staten.

Det är än idag oklart om Öcalan lever eller inte, då Turkiska staten nekat all form av kontakt till hans advokater, hans familj och delegationen som består av 50-tal akademiker och kända profiler, bla. Nelson Mandelas adovokat. Av den anledningen har 13 olika kvinnoförbund från hela Skandinavien beslutat att marschera i två dagar med start i Uppsala och avsluta marschen i Solna, Stockholm. Syftet bakom marschen är att uppmärksamma Öcalan’s situation samt för att sätta press på den svenska regeringen att uppmana Turkiet upprätta att Öcalan’s advokater ska få kontakt med honom.

Varför har vi som kvinnor valt att arrangera denna marsch för Öcalan?
Abdullah Öcalan har en avgörande roll för kvinnans existens och framtid. Där hans ideologi har resulterat till att tusentals kvinnor idag bekämpar, terrorism, despotism och den femtusenåriga kulturen av manlig dominans och klassamhälle i Mellanöstern. Det Öcalan har bidragit till kvinnofrågan har haft en positiv inverkan hos människorna som lever i Mellanöstern, den del av världen som anses vara högst patriarkal. Genom den ideologin Öcalan har givit strider idag tusentals kvinnor mot terroristorganisationen IS. Öcalan betonar att kvinnors frihet är värdefullare än friheten för hemlandet, vilket går parallellt med det han alltid har uppmärksammat, att tills inte kvinnan blir fri, blir samhället heller inte fri, att frigörelse ligger i kvinnans befriande.

Öcalan menar att kvinnans ses inte endast som biologiskt annorlunda individ av samhället, utan som en enskild ras, nation, eller klass – den mest förtrycka rasen, nationen och klass. Öcalan lyfter även konceptet hemmafruidealet och menar att de inte handlar om att gestalta kvinnor som sexobjekt, utan att hemmafruidealet är en djuplodande social process som träffar hela samhället och kulturen. Slaveri, underkastelse, förnedring, gråt, förtal, kränkning och självhat är alla kända perspektiv av att man förpassade kvinnan till hemmet, där av måste det fördömas av alla som eftersträvar frihet. Vi uppmanar till alla kvinno-organisationer och demokratiska förbund att stå upp för en stor förespråkare för kvinnors rättigheter, samt att stötta frigivelsen av Abdullah Öcalan är att stötta alla världens kvinnor.

Huvudarrangörer:
Viyan Alipour – KJAR-Europa (Organisationen för fria kvinnor i östra Kurdistan)
Kvinnoförbundet SARA i Sverige
Styrelsemedlem Imran Kossalan Karaer