Kontakta oss

UTRIKES

Kurder förnekar inblandning i terrordåd – Expert pekar ut IS

Publicerat

den

UTRIKES Den turkiska regimen påstår att kurderna ligger bakom terrordådet i Istanbul. De kurdiska partierna tar avstånd. En tidigare ambassadör pekar istället ut IS för att ligga bakom dådet.

De kurdiska partier som blivit anklagade för att ligga bakom terrordådet tar tydligt avstånd.

”Vi fördömer alla attacker som angriper civila och ser det som terrorism, vi tar avstånd från alla våldsdåd mot civila och vi har ingenting med det här terrordådet att göra”, säger Salih Muslim, ledare för Demokratiska unionspartiet, PYD.

Kurdistans arbetarparti, PKK har också tagit avstånd i ett officiellt uttalande. PKK hänvisar till att de enbart attackerar militära mål.

Pekar ut IS
Michael Sahlin, före detta ambassadör i Turkiet anser snarare att det tyder på att IS ligger bakom terrordådet. Han hänvisar till 2016 då det skedde ett kuppförsök och åtta terrordåd i landet. Där bekräftar han att PKK enbart attackerade militära mål medan det var IS som attackerade civila.

Sahlin är inte förvånad över att regimen var snabba med att peka ut PKK trots att det inte tyder på det. Att utmåla kurder som terrorister och ett hot mot Turkiet passar regimens politiska agenda.

– Det är taktiskt väldigt lämpligt att peka ut PKK i det här läget – nästan oavsett vad man vet, säger Sahlin.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se