Kontakta oss

ARBETSLIV

Frisörföretagare dömd i AD – sparkade gravid anställd

Publicerat

den

OTRYGGA SVERIGE | Frisörföretaget Självfallet & spikrakt AB dömdes nyligen i Arbetsdomstolen efter att de sparkat en kvinnlig anställd som var gravid. Hanna har sedan 2010 arbetat som frisör på frisörsalongen Självfallet & spikrakt AB i Göteborg.

Hon trivdes på företaget och med arbetet som frisör. Marjan Eilali som är VD och Masoud Einali som är styrelseledamot i företaget är mycket nöjda med Hannas arbetsinsats och utveckling. När Hanna var gravid förändrades allting. Hon utsattes för trakasserier och hot av VD:n när hon berättade att hon var gravid.

Arbetsdomstolen har kommit fram till att företaget har sagt upp den gravida anställde från hennes tillsvidareanställning utan att det har förelegat saklig grund för uppsägning. Den arbetsbrist som bolaget har gjort gällande är inte verklig utan påhittad. Uppsägningen har i själva verket skett av skäl som varit hänförliga till den anställdes graviditet. Uppsägningen strider därför även mot förbudet mot könsdiskriminering i diskrimineringslagen och mot att kvinnor inte ska straffas när de blir gravida i föräldraledighetslagen.

Arbetsdomstolen förpliktar företaget Självfallet och spikrakt AB att till Hanna betala 130 000 kr i skadestånd och 10 000 kr till Handels facket. Arbetsgivarparten ska även betala rättegångskostnaderna på 132 896 kronor. Hanna heter igentligen något annat.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se