Kontakta oss

INRIKES

Skatteslukande miljonavtal gömdes för skattebetalarna!

Publicerat

den

VÄSTERNORRLANDDen före detta HR-chefen på Region Västernorrland, Lena Thelin, får en fallskärm på 3 miljoner kronor i skattepenar – trots nytt välbetalt heltidsjobb.

2012 tecknade Thelin ett 3-årigt anställningsavtal som HR-chef på Region Västernorrland. Efter ett år avslutade hon sitt chefsuppdrag för att byta befattning till utredare på samma arbetsplats – med bibehållen chefslön.

Från och med juni 2016 börjar Lena Thelin arbeta heltid som HR-chef på Strängnäs kommun – samtidigt som hon åtnjuter en fallskärm från Region Västernorrland på 68,000 kr i månaden i 30 månader – utan arbetskrav. På Strängnäs kommun får hon en lön på 63,000 kr i månaden.

Regionchefen gömde undan pengarna
Den nuvarande regiondirektören Inger Bergström bokförde inte Lena Thelins kostsamma avtal, utan gömde det istället i en hemlig låda. Totalt sett så har Thelin kostat regionen närmare 3 miljoner kronor sedan 2012 – något som nyligen kommit fram efter ett avslöjande av P4 Västernorrland.

Ekonomisk kris i regionen
Samtidigt som dessa summor går åt till svindlerier i chefslöner så har Region Västernorrland lagt ned ett flertal vårdinstitutioner i syfte att spara pengar. De drabbade institutionerna är bland annat Sollefteås BB och akutsjukvård.

– Jag tog hjälp av juridisk expertis som resulterade i det här avtalet, skriver Lena Thelin i ett internt mail i Strängnäs kommun.

Emil Tholander
emil.tholander@aktuelltfokus.se