Kontakta oss

ARBETSLIV

Ökänt byggföretag anlitas av svenska kommuner: ”Dumpar bygglöner och fuskar”

Publicerat

den

INRIKES Flera svenska kommuner har anlitat en utländsk byggkoncern som betalade sina arbetare så lågt som kronor 15 kronor i timmen. Även om medianlönen uppges ligga på 60-70 kronor i timmen. Företaget har dessutom struntat i att betala skatt och sociala avgifter i Sverige.

Den litauiska byggkoncernen Irhus har genomfört nästan varje typ av bokföringsfusk som går att göra, och allt under Växjö kommuns nonchalans. Resultatet? Lönedumping för byggarbetare, utkonkurrerade seriösa aktörer och att Växjö kommun gått miste om enorma summor skatt till allmännyttan. Det skriver Anna-Lena Norberg, Växjöbo och grävande journalist på Stoppafusket.se.

Företagskoncernen, som har verksamhet inom bygg och förtillverkade byggmoduler, har haft över 100 utländska arbetare utstationerade i Sverige. Dessa har inte heller skattat i Sverige, inte ens efter det att deras 183 skattefria dagar löpte ut. Irhus Construction har gått under flera olika namn under loppet av tre år.

Företaget ska även ha haft verksamhet i Sverige sedan 2009, men har inte redovisat någon verksamhet på svensk mark sedan 2015. Trots det har Irhus Construction anlitats av det svenska rättsväsendet, samt ett flertal stora kommuner i Sverige, däribland Stockholm, Sundsvall, Karlstad och Varberg.

Läs reportaget i sin helhet här, inklusive listan över kunder som anlitat företaget: http://www.stoppafusket.se/2018/03/03/skattefusk-flera-ar/

Emil Tholander
emil.tholander@aktuelltfokus.se