Kontakta oss

UTRIKES

Fyra av tio amerikaner vill införa socialism

Publicerat

den

UTRIKES En färsk Gallup-undersökning visar att fyra av tio amerikaner anser att kapitalistiska USA skulle gynnas av socialism. Undersökningen är ett hårt slag mot Donald Trump.

Enligt den nya undersökningen som går att läsa på Gallups hemsida har 43 procent svarat att någon form av socialism vore en bra sak för landet i sin helhet. Gallup-undersökningen är strålande nyheter för presidentkandidaten Bernie Sanders men för Donald Trump är resultatet ett bakslag.

Så sent som i februari deklarerade Donald Trump ett globalt krig mot socialismen. Under krigsförklaringen hetsade han mot framförallt Kuba och Venezuela, samt mot sina egna medborgare.

– Till er som vill försöka införa socialism i USA, vill vi leverera ett väldigt enkelt budskap. Amerika kommer aldrig bli ett socialistiskt land, sa Donald Trump.

Efter den så kallade krigsförklaringen har USA intensifierat sitt ekonomiska krig mot oljenationen Venezuela. Rena krigshot har förekommit. Enligt Trump kan han inte utesluta en militär invasion av Venezuela. Med anledning av USA:s historiska och nutida åsiktsförtryck mot socialister är 43 procent för socialism politiskt sprängstoff i USA. Om siffran kommer öka i takt med att öppna demokratiska socialisten, Bernie Sanders, presidentkampanj kommer växa återstår att se. I april uppgav drygt 47 procent av amerikanernas att dom kan tänka sig att rösta på en socialistisk presidentkandidat.

Hela undersökningen kan du läsa här.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se