Kontakta oss

iFOKUS

Möt Utah – Delstaten som stoppade uppkomsten av hemlösa tiggare på tio år

Publicerat

den

hemlösläger

iFOKUS| Delstaten Utah i USA har praktiserat sättet man kan lösa problemet med hemlöshet på. Delstatens upptäckt är revolutionerande i det starkt kapitalistiska och högervridna landet. Det nyskapande tillvägagångssättet innebär att hemlösa kommer att erbjudas ett hem. Den nyskapande upptäckten går stick i stäv med marknadsekonomin och har redan anklagats för att vara dold kommunism av högeranhängare på sociala medier.

Delstatens strategi har gått ut på modellen Bostad först. Modellen går ut på att minska så kallad kronisk hemlöshet genom att ge hemlösa ett hem. I stora delar av västvärlden fokuserar myndigheterna på att angripa hemlöshetens konsekvenser istället för att angripa hemlösheten. Ett exempel kan vara mångmiljonbelopp till härbärgen istället för att ge människor en fast punkt i tillvaron. Bara i Sverige betalar kommuner hellre 1500-3000 kronor per natt före att erbjuda hemlösa ett hem. Kritikerna menar att man måste syna systemet. För ett par veckor sedan gick Vänsterpartiets Christina Höj Larsen till angrepp mot den högervridna synen på hemlösa läger i SVT Debatt. I programmet framhöll riksdagsledamoten att hemlösheten är ett resultat av den ojämlika resursfördelningen i samhället.

Sedan Bostad först infördes har hemlösheten i Utah minskat med 75 procent på 10 år. Enligt myndigheterna finns endast omkring 300 uteliggare kvar som väntar på bostad. Hemlösheten i den amerikanska delstaten beräknas vara helt utrotad före årsskiftet.

Läs även: Utah found a brilliantly effective solution for homelessness
http://uk.businessinsider.com/this-state-may-be-the-first-to-end-homelessness-for-good-2015-2

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se