Kontakta oss

LEDARE

Varför så tyst om att näringslivet sponsrar statsterrorism?

Publicerat

den

LEDARE Just nu talas det väldigt mycket om terrorism. Den svenska regeringen försöker skapa lagar som ska sätta dit de som stridit för eller finansierat terrorsekten IS. I mars stoppade lagrådet regeringens första lagförslag och nu försöker regeringen med ett nytt. Detta samtidigt som vi har en liberal massmedia som leder till att det saknas ett perspektiv i de pågående diskussionerna om terrorism.

Perspektivet som saknas är den statsfinansierade terrorism. Det europeiska näringslivet tjänar miljarder på att exportera vapen till Saudiarabien. Saudiarabien använder sedan dessa vapen till inbördeskriget i Jemen, en av vår tids största humanitära katastrofer. Hur många som dött på grund av inbördeskriget är svårt att svara på. Rädda Barnen släppte siffror i slutet av förra året som visade att uppemot 85 000 barn hade dött av svält. Enligt FN beräknas 22 av landets 28 miljoner invånare hotas av svält. Svälten är ett resultat av att Saudiarabien blockerat landets import.

Dokumentären Död på export visar hur Saudiarabien fäller bomber över Jemens civilbefolkning, bomber som tillverkats av europeiska företag. Många europeiska länder har till viss del reglerat sina vapenexporter men det hindrar inte de globala vapenföretagens export. Dokumentären visar hur det tyska vapenföretaget Rheinmetall har sin tillverkning i Italien för att slippa de tyska vapenexportlagarna. Samtidigt expanderar de genom att köpa upp utländska vapenföretag.

Trots Saudiarabiens statsfinansierade terrorism är diktaturen populär hos det svenska näringslivet. I Sverige är det främst Saab och Skanska som är med och bygger upp Saudiarabiens militär. Saab har exporterat vapen för flera miljarder. Skanska har varit med och byggt flera av landets militäranläggningar.

Sedan finns det flera andra svenska företag som tjänar miljarder på sina verksamheter i landet. Både storföretagen IKEA och H&M har verksamheter i landet utöver mindre aktörer som Blondinbellas sminkföretag.

För att återgå till den aktuella debatten är det självklart att IS-anhängarna ska straffas för sina brott mot mänskligheten men varför ska överklassen komma undan? Saudiarabien är också en vidrig diktatur och deras roll i Jemen kan inte beskrivas som något annat än terrorism. Det är dags att ställa de svenska företagen ansvariga för sin delaktighet i den terror Jemens befolkning får utstå.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se