Kontakta oss

INRIKES

Fyra av tio unga saknar kunskap om romer

Publicerat

den

Foto: Linda Lundqvist

INRIKES Fyra av tio unga har aldrig hört talas om den nationella minoriteten romer. Det rapporterar den resanderomska tidningen Dikko som har tagit del av en ny attitydundersökning om den romska minoriteten i Göteborg.

Det är Romani Center i Väst som har låtit göra en attitydundersökning om hur göteborgarna ser på romska minoriteten i Sverige. Undersökningen visar att det råder extremt stora kunskapsbrister om minoriteten. För drygt åtta år sedan blev romernas historia en obligatorisk del av den svenska läroplanen. Trots det uppger 39 procent av Göteborgs unga att dom inte ens känner till minoriteten överhuvudtaget.

Enhetschefen på Romani Center i Väst, Domino Kai, kallar resultatet för anmärkningsvärt och anser att siffrorna är alarmerande.

– Det är det mest anmärkningsvärda och det är väldigt underligt och rent ut sagt alarmerande att de inte får med sig den kunskapen från skolan, säger Domino Kai till Vårt Göteborg.

Den nationella minoriteten romer har funnits i Sverige i över 500 år och består av de fem undergrupperna resande, kalderash, lovari, kale och arli. Resande eller resandefolket som de även kallas är Sveriges äldsta och största romska minoritet. Ingen kan man med säkerhet säga hur många romer det finns i Sverige men antalet tros ligga någonstans mellan 60 000 – 120 000 personer.

Sveriges största intresseförening för romer heter RUNG och erbjuder både utbildningar och föreläsningar om romernas historia i stora delar av landet.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se