Kontakta oss

DEBATT

Skattesänkningar för rika stoppar inte skjutningarna

Publicerat

den

Foto: Aktuellt Fokus

DEBATT Karolin miste sitt liv i en tragisk skjutning i Ribersborg i Malmö i måndags. Många var de politiska krafter som snabbt var ute och ville utnyttja hennes död för sin sak. Först ut var Malmömoderaterna som delade ut flygblad vid mordplatsen redan samma dag. Som om Moderaterna inte har någon skuld till det inträffade…

Till saken hör att Malmö har den fattigaste befolkningen i Sverige. Var fjärde barn i Malmö lever i extrem fattigdom. Därför dras en del till kriminalitet, som en väg ut.

Vi har inte glömt åren under Alliansregeringen. Vi har inte glömt sveket mot de utförsäkrade, sänkningen av skatterna för de rikaste och nedskärningsracet under deras tid vid makten. Ett race mot botten som kanske drabbade vår stad värre än någon annan stad i landet.

Våra barn har fått växa upp under surret av polishelikoptrar och högstadieskolor där knarkförsäljning kan ske på skolgården. Vissa av våra barn har fått se sina klasskamrater lämna oss i förtid.

Vi minns alla det tragiska mordet på Ahmed Obeid, som sköts till döds 2017 blott sexton år ung. Även då lovade alla politikerna förändring. Men ingenting förändrades. Ord är billiga och riktiga åtgärder för att minska klassklyftorna kostar pengar, mer pengar än politikerna tycker våra barns framtid är värd.

I SVT:s program Opinion Live, som sändes direkt från mordplatsen, representerades vi Malmöbor bl.a av en ”entreprenör” i kostym och snygga skor. Henrik Jönsson, en av grundarna till utsugar-företaget, Hungrig.se, berättade att han känner sig så otrygg att han funderar på att flytta. Vårt råd till Henrik Jönsson är: flytta. Vi som inte har ett tiotal miljoner på banken kommer stanna kvar och kämpa för våra områden. En del andra debattörer vill se hårdare straff och mer beväpnad polis.

Ingen vill vara brottsling. Kriminalitet föds ur fattigdom och orättvisa. Detta är ingen ursäkt för de som håller på med kriminella verksamheter, det är bara ett konstaterande.

I Frankrike växte vår rörelse, De Gula Västarna, fram som ett svar på de enorma klassklyftorna. Franska staten har bemött oss med nya sorters vapen, vattenbomber, tårgas, batonger och till och med demonstrationsförbud. Men vi finns kvar och vi kommer att växa så länge klassklyftorna finns kvar. Detsamma gäller tyvärr kriminaliteten som kommer fortsätta växa så länge klassklyftorna finns kvar och fortsätter växa.

De senaste trettio åren har vi bara fått uppleva nedskärningspolitik, oavsett om vi levt under en M-märk eller en S-märkt regering. Våra barn förtjänar bättre. Det är hög tid att jämna ut klassklyftorna.
 
Serge Nilsson – administratörsteamet för Facebook-sidan Gula Västarna
debatt@aktuelltfokus.se