Kontakta oss

INRIKES

Baldertoppar dömda till fängelse

Publicerat

den

Pressbild

INRIKES  Hyreskapitalisterna trodde att dom kunde fiffla och komma undan. Nu har tingsrättsdomen fallit mot Baldertopparna och det blev fängelse för de huvudåtalade.

Stockholms tingsrätt har meddelat dom i ett mål rörande insiderbrottslighet som har skett under åren 2018 – 2020 i det börsnoterade bolaget Collector AB.

Elva personer har stått åtalade. Samtliga har nu fällts för brott. Två huvudåtalade personer som båda varit toppchefer i Fastighets AB Balder dömdes. De dömdes för insiderbrott till fängelse i 1 år och tre månader respektive 1 år och 6 månader. Det handlar om sittande finanschef Marcus Hansson och den tidigare ekonomidirektören Magnus Björndahl. Björndahl dömdes för grovt insiderbrott och två fall av insiderbrott. Hansson dömdes för grovt insiderbrott, två fall av insiderbrott, obehörigt röjande av insiderinformation och försök till grovt insiderbrott.

Övriga nio personer dömdes för insiderbrott av normalgraden och obehörigt röjande av insiderinformation. För dem har det blivit villkorlig dom och böter.

Insiderhandel

Insiderhandeln har skett kort innan bolaget har publicerat kursdrivande nyheter. Däribland ett större pressmeddelande i januari 2020 om vinstvarning och nyemission, vilket påverkade aktiekursen kraftigt. Tingsrätten har kommit fram till att de åtalade genom insynspersoner har utnyttjat sådan insiderinformation till sin fördel och därigenom gjort stora aktievinster.

– Tingsrätten kan konstatera att det har varit fråga om en omfattande och samfälld aktiehandel inom en avgränsad krets personer, vilka alla på något sätt har koppling till varandra. Det har dessutom säkrats viss kommunikation i anslutning till handeln, bl.a. via sms, som stärker slutsatsen att de tilltalade har haft ett kunskapsövertag gentemot den övriga marknaden. Det har också framkommit att vissa av de tilltalade har haft goda möjligheter till insyn i Collector AB:s verksamhet. Dessa omständigheter sammanlagda har i detta fall räckt för en fällande dom, säger rådmannen Peter Adamsson i ett pressmeddelande.

Förutom påföljden ska de dömda betala tillbaka de aktievinster som de har gjort. För Björndahl handlar det om mer än 1 miljon kronor och för Marcus Hansson om nästan 500 000.De åtalade ska också själva stå för sina advokatkostnader i målet, nästan 800 000 för Björndahl och nästan 750 000 för Hansson.

Läs mer:

Anders Svensson
at.svensson@gmail.com