Kontakta oss

NOTISER

Generalstrejk och tusentals greker demonstrerade mot nedskärningar

Publicerat

den

atenGREKLAND | Under gårdagen demonstrerade tusentals greker mot EU-kapitalisternas krav på nedskärningar och nermontering av välfärden. Fackförbund har varslat om generalstrejk och tusentals arbetarna har lagt ner arbetet.

Igår demonstrerade tusentals greker på Atens gator mot de besparingsåtgärder som EU och IMF har krävt och som landets president Alexis Tsipras lovat genomföra. Strejken lamslår nyckelfunktioner i hela den grekiska ekonomin. Bland annat står färjetrafiken till den grekiska övärlden stilla, liksom stora delar av de grekiska flygbolagens flygningar. Strejken, den första i sitt slag sedan nyvalet i september, är utlyst av Greklands två stora fackliga paraplyorganisationer, offentliganställdas Adedy och privatanställdas GSEE.

Strejkar mot nedskärningar
Syftet med strejken är att förhindra att Greklands koalitionsregering, med Alexis Tsipras som premiärminister genomför den nya omgång åtstramningar som krävs av långivarna för att de ska betala ut nya nödlån till det konkursmässiga eurolandet. Företrädare för Tsipras egna parti, Syriza, har uttalat sitt stöd till de strejkande.

Facken i Grekland har utöver strejken även kallat till flera demonstration, där de planerar att tåga förbi parlamentet och nära det hotell där långivare och grekiska företrädare sitter och diskuterar villkor nästa omgång nödlån och kapitaltillskott till grekiska krisbanker.