Kontakta oss

NOTISER

Grekland sätter griller i huvudet på EU-etablissemanget

Publicerat

den

euledare
GREKLAND | Grekland skapar oro för EU-etablissemanget. På tisdagens första möte med finansministrarna trodde många att Grekland skulle presentera ett nytt förslag om bland annat höjd pensionsålder och nya nedskärningar i den grekiska offentliga sektorn, i utbyte mot ekonomiskt stöd. Istället chockade Greklands premiärminister Alexis Tsipras genom att inte ta med något bud till mötet.

Under veckan kommer det hållas flera krismöten om Grekland och landets ekonomiska kris. Men senast torsdag måste den grekiska regeringen komma med förslag på reformer. Frågan är hur intresserade det grekiska folket är av nya reformer och nedskärningar.

På söndag träffas ledarna igen för alla EU:s medlemsländer för att ta ett avgörande beslut om Greklandskrisen. Grekland fick en mycket tydlig deadline från Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande. Grekland måste lämna in ett förslag på reformer senast på torsdag annars kan de bli utkastade ur eurosamarbetet. Det blir allt tydligare att Grekland närmar sig Grexit.

– EU har förberett ett scenario där ”Grexit” händer – alltså att Grekland lämnar euron, sa Jean-Claude Juncker, Europeiska kommissionens ordförande.

I verkligheten innebär Junckers uttalande att EU-etablissemanget inte vill att skulderna ska kunna betalas av till övriga Europa. Istället vill man att det grekiska folket ska betala för kapitalets kris genom finansiell utpressning mot de allra svagaste i samhället genom att skära i infrastruktur, pensioner och skapa medveten massarbetslöshet. Syriza vill istället omfördela resurser för att kunna betala av lånet. Istället för att låta vanligt folk betala för kapitalets kris vill man förändra villkoren för de allra rikaste som hittills har glidit på en räkmacka.

banksters

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se