Kontakta oss

INRIKES

Glädjebetygen tvingar Handelshögskolan införa nytt behörighetskrav

Publicerat

den

Handelshögskolan i Stockholm - Foto: Wikipedia commons

INRIKES Handelshögskolan i Stockholm ändrar nu sina behörighetskrav. Anledningen till ändringen är de privata friskolornas uppumpade glädjebetyg.

Problemen med friskolornas glädjebetyg är kända sedan tidigare. Kortfattat kan man säga att de privatägda skolornas har gjort en affärsidé av att dela ut betyg som eleverna inte förtjänar. Vilket innebär att kunskapsnivåerna minskar samtidigt som betygen blir högre.

Handelshögskolan agerar

Friskolornas glädjebetyg har nu blivit ett så stort problem att Handelshögskolan i Stockholm nu tvingas ändra behörighetskraven till utbildningen. I ett pressmeddelande på Handelshögskolans hemsida säger Handelshögskolans rektor, Lars Strannegård, att Handelshögskolan inte längre kan lita på betygen från gymnasieskolorna.

– Glädjebetyg från gymnasieskolor är ett omfattande problem, något vi uppmärksammade i våras. Då vi inte fullt ut litar på betygen vill vi ”kontrollbesiktiga” dem och har under ett antal månader utvärderat olika handlingsalternativ. Vi har landat i att använda oss av det nationella, beprövade, systemet. Att konstruera egna prov är komplicerat, kostsamt och resurskrävande, både på grund av det mycket höga söktrycket till Handelshögskolan och rättviseaspekten. Vi hoppas nu mycket på denna lösning både för lärosätet och studenterna, säger rektor, Lars Strannegård.

Regeringen tillsatte jävig utredare

2023 tillsatte regeringen en utredning med målet att stoppa glädjebetygen. Utredningen leds Timbroföreläsaren tillika nationalekonomen Magnus Henrekson. Magnus Henrekson har tidigare varit anställd av Svenskt Näringsliv och sitter numera i styrelsen för friskolan Europaskolan, en skola som har fått hård kritik för sina utdelningar av glädjebetyg.

Förra året rapporterade SVT Sörmland hur Skolinspektionen hade kritiserat Europaskolan. I utredningen av skolan slår Skolinspektionen fast att Europaskolan inte gjort tillräckligt för att analysera och motverka skillnaderna mellan skolans egna betygsättning och elevernas resultat i de nationella proven. Det vill säga skolboksdefinitionen av glädjebetyg.

Från Europaskolans hemsida

Gäller från 2025

Handelshögskolan nya krav är att man ska ha gjort högskoleprovet med ett provresultat på minst 1,25 (av max 2,0). De nya behörighetskraven börjar gälla för sökande till höstterminen 2025.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons