Kontakta oss

INRIKES

Handelshögskolan har tröttnat på friskolornas glädjebetyg

Publicerat

den

INRIKES Handelshögskolan i Stockholm har tröttnat på att elever från friskolor får platser som de inte förtjänar genom glädjebetyg. Skolan funderar nu på att skapa nya antagningssystem.

Handelshögskolans rektor Lars Strannegård är kritisk mot dagens friskolesystem med glädjebetyg. ”Det som har hänt är att gymnasiebetyg på sina håll har förvanskats till att bli ett slags handelsvara, lockbeten med syfte att dra till sig presumtiva elever”, skriver han i en debattartikel och hänvisar granskning av Skolinspektionen som visade upprepade avvikelser på vissa skolor mellan gymnasieelevers kursbetyg och deras resultat på nationella prov.

Som exempel väljer Strannegård ut den kontroversiella elitskolan Campus Manilla där 84% av eleverna hade högre kursbetyg än deras nationella provbetyg i matematik 3C.

Strannegård skriver att Handelshögskolan nu funderar på tre nya alternativ för sina nya antagningar. Handelshögskolan kan göra diagnostiska prov av antagna elever från de skolor som Skolinspektionen flaggat för glädjebetyg. Rödflaggning av skolor med glädjebetyg där eleverna får göra separata antagningsprov. Det sista alternativ är att helt överge nationella antagningssystemet till kandidatstudier och förlita sig på högskolans egen antagning.

Glädjebetyg innebär att en elev får ett högre betyg i ett ämne än vad den förtjänar i jämförelse på nationell nivå. Glädjebetyg är en vanlig modell som friskolor använder sig av för att locka till sig elever.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se