Kontakta oss

INRIKES

Glädjesiffror för Magda – Ebba under spärren

Publicerat

den

Foto: Frankie Fouganthin /Joakim Berndes

INRIKES   Löftesbrott och lögner är ingen bra kombination om man vill hålla sig kvar i riksdagen. Hade det varit val idag hade Kristdemokraterna åkt ur så det visslar on det. Det visar SVT/Novus senaste väljarbarometer.

För första gången sedan valrörelsen 2018 hamnar Kristdemokraterna under riksdagsspärren på fyra procent. Hade det varit val idag hade KD bara fått 3,6 procent. Nedgången är statistiskt säkerställd jämfört med november 2022 då KD hade omkring 4,7 procents stöd.

En förklaring till varför väljarna flyr från Kristdemokraterna kan ligga i alla de utspel och löften man gjort både under och efter valrörelsen. Som exempel lovade KD att man skulle sänka bensinpriset med 9 kronor – väl i maktens korridorer blev det 14 öre som åts upp av inflationen 24 timmar senare. Partiet har även varit en bidragande orsak till att Sverige har förlorat flera miljarder kronor som skulle skydda hushållen mot höga elpriser.

Även Kristdemokraternas partisekreterare Johan Ingerö kopplar ihop väljarflykten med materiella förhållanden.

– Vi har ärvt en slags missnöjesvinter med tufft läge för svensk ekonomi. Väldigt många hushåll har det jättekämpigt, så det finns en stor oro som vi också delar och som vi också arbetar med för att kunna lösa, säger Johan Ingerö till SVT.

Glädjesiffror för Magda

Opinionsmätningens stora vinnare är Socialdemokraterna som fortsätter att klättra. Detta trots att Socialdemokraterna knappt har gått i opposition. Hade Socialdemokraterna gått i hård opposition och valt att mobilisera arbetarrörelsen hade partiet med största sannolikhet kunnat nå över 40 procent. Sist S låg över 40 procent var för 28 år sedan 1994.

Här är SVT/Novus senaste siffror. Siffran inom parentes är förändringen från Novus mätning föregående månad.

M: 20,2 procent (+0,5)

L: 3,5 (+0,5)

C: 4,9 (-0,1)

KD: 3,6 (-0,7)

S: 38,2 (+1,1)

V: 6,7 (-0,7)

MP: 4,4 (-0,6)

SD: 17,3 (+0,4)

Annat:  1,2 (-0,4)

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se