GREKLAND| Efter att Grekland och de övriga Euroländerna kommit överens skulle det grekiska parlamentet rösta om det nya förslaget under onsdagen. Omröstningen slutade med att regeringspartiet Syriza och dess samarbetspartner, nationalistpartiet Oberoende Greker röstade för än mer nedskärningar och utförsäljningar av folkets tillgångar och trygghet.
Trots folkomröstningen förra veckan där 60 procent av folket röstade nej för en fortsatt nedskärningspolitik valde ändå den grekiska regeringen att acceptera de övriga EU-ländernas nya nedskärningsförslag. De övriga EU-länderna med Tyskland i täten valde dessutom att straffa den grekiska regeringen för att ha utlyst en folkomröstning genom att tvinga dem att acceptera privatiseringar och att sälja ut tillgångar för att få ytterligare lån.
När det grekiska parlamentet skulle rösta om den nya överenskommelsen började det hela med stora protester där uppemot 10 000 greker ockuperade Syntagmatorget utanför parlamentet. Polisen använde tårgas för att avhysa demonstranterna vilket ledde till kravaller och demonstranter som svarade polisen med brandbomber. Uppemot ett 50-tal personer blev gripna av polisen. Framåt natten hade polisen rensat bort majoriteten demonstranterna från torget.
I det grekiska parlamentet pågick debatten uppemot sex timmar förrän de runt klockan ett på natten svensk tid kunde rösta och komma fram till ett beslut. Majoriteten av parlamentet röstade för de nya nedskärningarna och privatiseringar.
Syriza splittrat när partiledningen och nationalister röstade för nedskärningarna
Premiärminister Tsipras var tydlig med att han inte ansåg att de nya nedskärningarna skulle förbättra Greklands ekonomiska situation men ansåg att det inte fanns något annat val. Tsipras ansåg att lånen behövs för att införa sociala reformer och bekämpa korruptionen i landet.
Trots partiledarens uppmaningar att rösta för nedskärningarna valde många av hans partikamrater att rösta emot. Tsipras har tidigare sagt att om han inte kan få stöd ska han avgå och efterlysa nyval. Tidigare avgick finansministern tillika socialisten Yanis Varafouki efter att ha förutsett vad som skulle hända. Nu väntas en splittring i Syriza där de mer radikala vänsteranhängarna kan bryta sig ur om inte Tsipras kan ena partiet. Partiet har i västmedia utmålats som vänsterextremt men i själva verket för Syriza en med svenska mått mätt gammaldags socialdemokratisk politik. Partiet samregerar med det grekiska nationalistiska och konservativa partiet, Oberoende Greker.
Samtliga av de som röstade nej i parlamentet var från Syriza. Varafouki var en av de 32 som röstade emot fler nedskärningar. Ytterligare 6 personer avstod att rösta och även de var från Syriza. Nationalisterna gjorde precis som väntat och röstade ja till att sälja ut sitt eget folk.
Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se
Lämna en kommentar