NOTISER

Nej Louise Andersson Bodin, vi lantisar är inga obildade bonnläppar

lindalundqvist
KRÖNIKA
| Kritiken mot tv4, som fick Adam Tensta att dra ut från studion gäller att de bjuder in någon som har gjort sig känd för att prata om svarta och homosexuella på ett nedsättande sätt. För att ursäkta sig hänvisar hon sedan till att folk på landet där hon bor pratar på det sättet. Vilket i sig är en ytterligare en rätt grov generalisering. Vi som bor i skogen och på landet har inte har koll på omvärlden enligt Louise Andersson Bodin. Men snälla Bodin, om vi har tillgång till internet i Västerbottens inland torde ju du ha det i Värmland också.

Det gick fel, och nu skyller hon alltså på att folk från landet inte har koll på någonting.

Vi som bor på landet vet förmodligen mer om bärsäsonger, maskiner, och hur man kör upp för en isig backe som ingen sandat, än vad vi vet om tidtabeller, vilka skor som är inne i Stockholm eller hur mycket falafeln kostar i Malmö. Men samhällsdebatten har vi lika mycket koll på som i resten av landet.

Att säga ”men jag är från landet” som ursäkt är lika dumt som att säga ”men jag är ju tjej” för att förklara varför man inte vet att arslet är bak, eller inte klarar av att göra en eld för att grilla.

Har Louise Andersson Bodin ett behov av att hitta en bra ursäkt för att hon inte någon som helst koll på samhället och ändå försöker göra business genom att skämta om det, så visst! Men skyll inte på att du är från landet. Jag har så många bra samtal med grannar och folk i min omedelbara närhet. Vi pratar om politik, om förtryck, om EU-migranter, om ensamkommande flyktingar. Och ingen har känt behovet av att kalla någon för något nedsättande. Någonsin. Vi diskuterar som vuxna människor istället.

Att bo på landet är på inget vis synonymt med att vara en dumfan som inte har koll på samhällsdebatten. Vi har tv, vi har internet. Ska du vara rolig, så se till att veta vad du pratar om. Annars blir det lätt tråkigt istället.

Och till er som kallat flickstackarn för hora. För helvete liksom. Ni är dömda till ett liv i tråkighet. Tvätta den munnen innan du pratar med din mamma nästa gång, och skäms.

Med vänlig hälsning, en som vet att folk från landet inte är några obildade bonnläppar.

Linda Lundqvist
redaktionen@aktuelltfokus.se

35 kommentarer

35 Comments

 1. conny

  2015-07-21 den 11:30

  Mycket bra skrivet!
  /Stockholmare

 2. Marie Österling

  2015-07-21 den 06:03

  Hon sa att hon kanske var en dum lantis. Inte att alla från landet var det.

  Stor skillnad.

 3. Bernt-Åke Bärling

  2015-07-19 den 15:02

  Tror många säger saker de inte tänkt igenom så fort de skriver på sociala media. Känns lite som att många inte är mogna att uttrycka sig skriftligt. Egentligen är det enkelt. Säg inget som du inte vill få i ansiktet av andra, dvs. det är korkat att kränka andra.

 4. Erik Sandblom

  2015-07-19 den 11:40

  Jag tror Louise Andersson Bodin menade retoriskt. Med \”bonnläppar\” tror jag hon syftar på att det finns de som inte upplevt rasism på nära håll. För dem är n-ordet en fråga om hänsyn till andra, och inte något som man själv känner igen sig i.

 5. Fredrik Larsson

  2015-07-18 den 22:54

  Jaa… vad säger man? Jag instämmer helt i det Malena Ernman sa tidigare, att det må finnas alla de åsikter och att man givetvis ska kunna stå för dem. Men när reaktionerna blir näthat och rent brutala personangrepp, då har något gått snett. \”Anything goes\” är inte sunt i en demokrati. Något slags hut och respekt personer emellan, det krävs för att demokratin ska fungera.

  På faxens storhetstid vet jag de – Magnus Uggla inte minst – som önskade sig en med alkolås. Kort sagt behövs ett mått av eftertanke innan man luftar sina åsikter, i synnerhet med promille bakom. Men tydligtvis behövs ingen alkohol, det räcker med att inte ha tänkt. Och om man skyller på att man är obildad lantis för att man uttrycker sig på ett vis som ALLA vet kommer att tolkas som rasism… sorry, det är bara dumt. Som lantis OCH bildad karl vet jag att det inte är någon avgörande skillnad i uttryck, möjligen att PK-korridoren är lite bredare, men åtminstone västerbottningar är humanister generellt och så även i Bygdsiljum. Och Hällnäs, fast mer diskret.

  Ger man sig ut på tunn is ska man inte förvånas eller gråta om den brister. Det är inget man lär sig i stan eller på universitet, det är vanligt bonnförnuft. Jag tror det är vad som saknas, på många håll och inte minst hos Andersson Bodin.

 6. E

  2015-07-18 den 20:44

  Så bra skrivet!

 7. Namn

  2015-07-18 den 19:02

  Visst kan det vara fullt möjligt att bo på landet och hålla sig ajour med senaste idpol-trenderna i Sveriges huvudstad. Det finns ju Internet och så.. Det är fullt lika möjligt att hålla koll på senaste hårmodet, HB-priset och fetaste hemmafesterna i Grums från Stockholm också, men hur många gör det?

 8. Curt

  2015-07-18 den 13:26

  Otroligt korkat sagt men så är det med en överklass tjej som vill vara för mer än andra med andra ord ( Urblåst)

 9. Volvo

  2015-07-18 den 10:20

  Mycket bra! Vi från landet är inte perfekta. Men vi är inga dumhuvuden. Vem som helst fattar att det man säger får konsekvenser. Men jag antar att en del bara vill dreva istället för att ta till sig.

 10. Kerstin Gustavsson

  2015-07-18 den 10:07

  Jag upplever det som att Louise Bodin är väldigt upprörd och ironisk.Jag hoppas att det blir bättre lagar för att straffa alla som mobbar så på digitala \” pratforum \” Jag tror ni förstår hur jag menar. Det är så hårt språk.

 11. Värmlänning

  2015-07-18 den 09:06

  Det är sådana här artiklar som skapar klyftor och rasism. Det är när ni bildade människor hela tiden ska slå ner på oss obildade bonnläppar så fort vi säger något. Ni sätter er på en piedestal och är snabba på att döma andra människor. Om du hade lyssnat på innehållet och helheten i hennes inlägg hade du förstått att hon är mindre rasist och hyser större respekt för sina medmänniskor än vad Adam Tensta gör. Tyvärr valde du att att enbart lyssna på enstaka ord och döma henne efter det.

  • Volvo

   2015-07-18 den 10:19

   Jag har ffs inte en gymnasieutbildning. Börja jobba på farsans verkstad efter 9an ist. Är inte beläst eller akademisk men jag fattar ju att Louise är en jävla idiot när hon säger att jag och andra som bor på landet skulle bete sig som hon. Att skylla på andra är bara lågt, riktigt jävla lågt.

   Det krävs inte mycket att fatta vad strukturell rasism är. Fattar du inte det så goggla och läs. Det gjorde jag för ett par år sen när debatten gick som hetast.

  • Linda Lundqvist

   2015-07-18 den 22:29

   Är det jag som är den bildade människan? Jisses så skönt att höra efter att jobbat i 10 timmar med att laga mat åt andra.

   Jag är nog varken mer eller mindre bildad än någon annan. Men jag använder öronen till att lyssna på andra, och då kan man lära sig en hel del som man inte kan lära sig i skolan.

  • kalle

   2015-07-19 den 21:15

   Jag är från landsbygden och nej, det du skriver är trams. Jag är väl iochförsig också bildad. Jag gick ju iallafall två-årig verkstadslinje på gymnasiet.

   Det är snarare Bodin som skapar klyftor genom att försöka sprida någon dum bild av landsbygden baserad på fördomar. Vi som bor ute på bonnavischan vet att hon har fel. Vi på landsbygden är inte obildade bonnläppar hur mycket Bodin nu skulle tjata om det eller använda det som ursäkt.

   För övrigt så har ju inte lärt sig ett dugg. Även om jag självklart tar avstånd från näthatet riktat mot henne så får hon fortfarande noll stöd från mig då hon vägrar sluta använda sig a n-ordet. I hennes så kallade \”ursäkt\” video använder hon ju n-ordet ännu mer än i ursprungsvideon som retade upp folk från början.

 12. Andreas Karlsson

  2015-07-17 den 20:34

  Tyvärr tror jag att du missar det hon vill få sagt. Vissa ords olämplighet blir inte solklar. Det finns grader av det. Och om du inte kan tänka dig ens ett ord som vore olämpligt att yttra i t.ex Stockholm men som kan användas på orten, då förstår jag varför du missar poängen .

 13. Maria Nilsson

  2015-07-17 den 18:46

  Nu är ju inte TV4 en allenarådande arbetsplats men har det inte gått för långt i ett land om man blir avskedad för att man har använt ett olämpligt ord någon gång i sitt liv? Snacka om Orwells 1984.

 14. Emil

  2015-07-17 den 16:21

  Är ju dubbelt sant när det gäller debatten om rasism och invandring, med tanke på hur många landsbygdsröster som hörs när det diskuteras t.ex. integration och flyktingförläggningar. Att då säga att en inte är insatt i de politiska fälten på landsbygden är lite orimligt.

 15. Daniel

  2015-07-17 den 15:22

  Uppståndelsen kring ett ord som användes helt neutralt in på 70-talet (NEJ, \”neger\” kommer INTE från det engelska \”nigger\”) visar hur jäkla inavlat den svenska debatten är.
  \”Neger\” är dock ett föråldrat ord som har gått från att vara neutralt till att vara nedsättande för många.
  Så det är meningslöst att slåss om rätten att få använda ordet idag.
  Däremot är jag emot den typ av historierevisionism där man försöker anpassa böcker och liknande som skrevs i en annan tid till de värderingar som styr idag. Men det är en annan diskussion…

  • dj

   2015-07-17 den 20:37

   Ingen slåss om rätten att få använda ordet, däremot känner många miljoner människor sig nedtryckta, och det beror på den tid då människor var indelade i olika raser….
   Sådana som du verkar tydligen inte förstå det, vilket gör att kommentarer som dina bara blir ett försök att gömma de människor som faktiskt är förtryckta (oavsett orsak…)…

   • Nicklas Foresti

    2015-07-18 den 23:01

    Jo det finns det rätt många som gör.

  • Danica

   2015-07-18 den 21:36

   Vafan hur kan du hävda att Negro – Nigger – Neger inte hör samman. Vilket hårklyveri du än roar dig med på kammaren påverkar inte ett faktum. Hur det uppfattas!

 16. Dennis

  2015-07-17 den 15:11

  Var det inte nån politiker som sa att lantisar va dumma i huvudet?
  Måste ju stämma då?.

 17. Bertil Sundin

  2015-07-17 den 14:35

  Jävla besserwisser.
  Ta dina tankar och skriv istället till Anna Kinberg Batra.
  Du vill uppenbarligen enbart göra dig märkvärdig.

  • dj

   2015-07-17 den 20:33

   Bertil, inget verkar vara värre än dina hemska åsikter..!

  • Robin

   2015-07-18 den 21:32

   Men snälla, Bertil! Är man besserwisser för att man påpekar att alla som bor på landet INTE är dumma i huvudet och helt omedvetna om vad som händer i övriga samhället och världen?
   På vilket sätt är det uppenbart att Linda försöker göra sig märkvärdig och över vad i så fall?
   Mycket märkligt inlägg får jag lov att säga.

  • Nicklas Foresti

   2015-07-18 den 23:00

   Bertil, var snäll nu. STFU.

 18. Tove

  2015-07-17 den 14:18

  Hela debatten och stormen kring Louise Andersson Bodin, Adam Tensta och Rasism har gått för långt!

  Det hela påvisar snarare en värre verklighet än den där vi använder marginaliserande uttryck åt höger och vänster utan eftertänksamhet, en verklighet där allting handlar om att döma, om att ha rätt eller fel, att göra rätt eller fel, att inte få möjlighet att ta tillbaka, be om ursäkt och börja om….

  Jag vill leva i en värld där vi alla hjälps åt att bli bättre människor, där vi lär varandra om våra olika perspektiv, med tålamod, med värme, med förståelse för att det blir fel ibland och framförallt med viljan och tron på ett vänligare och trevligare samhälle!

  Ja det finns rasism, ja det finns omvänd rasism, ja det är marginaliserande att kalla någon för \”bonnig\” eller norrlänning också, även om proportionerna är olika. Men syftet med debatten från början handlar väl egentligen om vilket samhälle vi vill leva i, vad vi säger, och hur vi behandlar varandra?!? Denna debatten visar inte någon positiv utveckling….

  Våld föder våld, hat föder hat…. Kärlek föder kärlek!!

  • Diana Rivera

   2015-07-17 den 23:41

   Bra skrivet!!!!

  • Ove

   2015-07-18 den 18:15

   Bra Tove!

 19. Armin Najafi

  2015-07-17 den 14:11

  Bra skrivet! Grymt!

 20. Gunilla

  2015-07-17 den 13:57

  Väldigt bra skrivet, denna krönika är väl värd att sprida.

 21. Emelie

  2015-07-17 den 13:54

  Haha folk kan väl bara sluta ta åt sig

 22. Monika Bergman

  2015-07-17 den 12:40

  Åh så bra skrivet, taaack!!!!

 23. kalle

  2015-07-17 den 12:10

  Som bonnläpp känner jag precis samma sak. Visst kan det vara så att på landsbygden är man isolerad från storstadspolitik men det var snarare ett större problem förr. Internet, TV och dagens teknologi har gjort allt tillgängligt.

 24. Volvo

  2015-07-17 den 08:59

  Klockrent! Så bra rutet!

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp