Kontakta oss

UTRIKES

Vänsteraktivisternas ockupation skänker hopp i krisdrabbade Aten

Publicerat

den

GREKLAND| EU-eliten vänder ryggen mot fattiga och människor på flykt från kriget så har ideella krafter istället tagit ett stort samhällsansvar. Vänsteraktivister i Aten har tagit över ett övergivet hotell som nu drivs som ett socialt centrum och boplats för 400 flyktingar.

Undangömt på en sidogata i den grekiska huvudstaden ligger hotellet City Plaza. Det stängda och övergivna hotellet är nu ockuperat av grekiska vänsteraktivister som har förvandlat det till ett socialt center för fattiga och för nästan 400 flyktingar och invandrare – hälften av dem barn – från av april.

Det sociala centret drivs av flyktingarna själva tillsammans med mellan 30 och 40 solidaritetsaktivister som volontärarbetar på daglig basis. Runt om i Grekland finns ett antal liknande boenden, som har det gemensamt att de vägrar att ta emot hjälp från myndigheterna, rapporterar Al Jazeera.

– Vi är vänsteraktivister och anarkister, och vi vill förändra systemet som skapar orättvisorna, säger 27-åriga juristen Lina Theodorou till tv-kanalen.

I Sociala centret, City Plaza bor familjer i hotellrum och har tillgång till flyktingdrivna och aktivistadministrerad bland annat hälsovård, utbildning och restauranger. En viktig princip är självorganiserande och demokrati. Alla beslut om det sociala centret verksamhet och aktiviteter beslutas gemensamt av de boende och aktivisterna.

Mer än en miljon flyktingar och migranter nådde Europa med båt under 2015, enligt UNHCR som är FN: s flyktingorgan. Mer än 223 000 har gjort den farliga resan över Medelhavet hittills i år.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se