Kontakta oss

NOTISER

Grekland står och väger – Idag väljer grekerna sitt öde

Publicerat

den

original (2)
GREKLAND | Just nu går grekerna till valurnorna för att folkomrösta om de accepterar långivarnas villkor. Långivarnas krav är fortsatt nermontering av välfärden vilket drabbat grekerna hårt. Vallokalerna öppnades klockan 7, lokal tid, och kommer stängas 19 i kväll. De första rösterna har redan lagts. Men än så länge är det inga längre köer till vallokalerna. Merparten av grekerna kommer att rösta vid lunchtid, efter att de har gått i kyrkan. Nästan 10 miljoner greker har rösträtt.

Första preliminära resultat beräknas presenteras kl 20.00, svensk tid. Nu stiger spänningarna i både landet och omvärlden. Grekernas val kommer att påverka eurosamarbetet och ifrågasätter valutans framtid. Opinionen har svängt under veckan. Båda sidorna har haft övertag men utfallet är fortfarande oklart. Flera säger att de ska rösta nej och andra ska rösta ja medan en del säger att de kommer rösta blankt. Som en ren protest och trötthet på kapitalets kris. Utgången i valet är mycket oklar.

Vad ett ”nej” innerbär är oklart men är en signal att grekerna troligtvis kommer att lämnar eurosamarbetet. Men ett ”ja” är däremot ingen garanti för att långivarna kommer gå med på att låna ut mer pengar till det krisdrabbade landet. Senare ikväll vet vi vilken väg grekerna väljer.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se