Kontakta oss

NOTISER

Igår trampade politikereliten på medborgarna i Landskrona – Imorgon kan de sälja ut deras hyresrätter

Publicerat

den

da_1319724998680_stress
KRÖNIKA | Landskrona kokar av vrede efter att majoriteten i kommunfullmäktige vill sälja ut flera delar av det kommunala bolaget Landskrona hems hyresrätter och ombilda stora delar till bostadsrätten. Hyresgäster har reagerat med ilska eftersom det kommer att göra många av hyresgästerna hemlösa eftersom de inte kommer att ha råd att bo kvar. En stor oro har nu spridits sig i kommunen. Vilka områden ska säljas ut och vem ska bli hemlös? Det känns säkert som ett lotteri för många i Landskrona.

Majoriteten i Landskrona bestående av Folkpartister, Miljöpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade under fredagseftermiddagen igenom med siffrorna 29-20 att sälja ut allmännyttan. Förändringarna i ägardirektiven gör att politikerna får fria tyglar och kan göra i stora drag vad de vill med kommunalt ägda hyresrätter. Politiska majoriteten anser att hyresrätterna i ekonomiskt tunga områden som Norrestad måste få en större mängd bostadsrätter för att få en varierande boende i stadsdelen. Detta för att bryta socialt utanförskap och segregation. Man pratar gärna högt och brett från majoriteten i kommunfullmäktige om socialt utanförskap i Norrstad under kommunfullmäktiges möte om utförsäljningen. Men inte en enda politiker från majoriteten med Folkpartiet, Moderaterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna föreslår byggande av billiga hyresrätter i ekonomiskt starka områden som t ex Borstahusen för att minska just segregation på stadens bostadsmarknad. En blandad boendeform med insprängda bostadsrätter i hyresrättsområden ska det va tycker politikereliten men inte i de fina kvarteren för där ska arbetarklasslöddret hållas sig långt ifrån.

Men det finns en plan som man inte pratar högt om från majoriteten. Man vill med bostadspolitiken förändra befolkningen i staden. Man vill ombilda hyresrätter i social tunga områden och efter renovering eller ombildande till bostadsrätter kommer ingen av de som tidigare bodde i området ha råd att bo kvar. Var dessa ekonomiskt svaga familjer ska ta vägen verkar inte finnas någon plan för. Man vill helt enkelt göra sig av med en större grupp människor som har det ekonomiskt svaga.

Men politikerna väljer att kör över medborgarna. För det fanns en opinion mot utförsäljningen och förändringar av ägardirektiven. Under de senaste tre dagarna har boende i Norrestad samlat in namn mot förslaget om förändringar i ägardirektiven och utförsäljningen. Över 1000 Landskronabor har skrivit på protestlista mot politiska majoritetens förslag. Majoriteten i Landskrona bestående av Folkpartiet, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Moderaterna väljer att köra över medborgarna. Några få folkpartister valde att rösta emot förändringar i ägardirektiven som öppnar för försäljning av allmännyttan, kommunala hyresrätter. Alla politiker från Moderaterna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna röstade för försäljning.

Man kan bara hoppas att alla de som idag bor i hyresrätter i Landskrona nu går ut tillsammans och tydligt visar att man inte accepterar en stad som kommer att bli ännu mera segregerat när hyresrätterna kommer att försvinna succesivt. Först är det stadsdelar som Norrestad som attackeras och sen kommer det bli nästa stadsdel. Landskrona kommer till slut inte ha några hyresrätter kvar och de som inte har ekonomi och råd att köpa sin bostad är inte längre välkommen att bo i staden. Är det en demokratisk bostadsmarknad? Att de svaga i staden ska först skuffas undan in i ett hörn och sen ut ur staden inte är acceptabelt. Men Moderaterna, Folkpartiet, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet har visat med tydlighet att Landskrona är inte till för alla att bo i.

Rickard Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se