Kontakta oss

NOTISER

Sista rösterna räknas – folket förbereder sig för fest

Publicerat

den

greklandsyriza
GREKLAND
| Aktuellt Fokus har pratat med Jonas Karlsson som har rest från Uppsala till Greklands huvudstad Aten för att följa ödesvalet på plats.

– Stämningen är lugn på ytan. Nästan alla affärer är stängda idag i Aten på grund av valet. Det enda som är öppet är ett fåtal restauranger och caféer som blir samlingsplats för grekerna, säger Jonas till Aktuellt Fokus.

Grekland har länge gått på knäna med skulder till IMF som har slagit hårt mot grekerna. Jonas berättar om en upplevelse som skedde en kort stund efter att han klev av planet i Aten. Ett ganska talande exempel på hur illa det är ställt för Grekland och hur illa det har slagit till för vanliga människor som tvingas lämna allt.

– Jag sitter på McDonalds och äter. En förmodat hemlös man sätter sig brevid och frågar med teckenspråk om han kan få några strips. Han får halva påsen och slänger i sig dem. Några som sitter brevid ger honom mer mat som han slänger i sig som utsvulten. Han tackar artigt och lämnar platsen gråtande.

grekland_atm

”De fattiga röstar nej. Men är du en bank har du inga problem” målat på en bank i Aten

I Aten är det Nej-sidan som dominerar stadsbilden medan Ja-sidan mobiliserar genom media. Runt om i Athen finns politiskt klotter. Det är slagord målat på gallren framför de stängda bankerna runt om i Aten. På många stället återfinns textraden ”De fattiga röstar nej. Men är du en bank har du inga problem”. ¨Efter att allt fler röstsedlarna räknas börjar ett resultat framkomma.

– Just nu samlas en större grupp ur Nej-sidan som känner segervindar på ett torg som heter Klefmonos för att invänta resultatet och sedan fira om man vinner, säger Jonas till Aktuellt Fokus.

Senare ikväll vet vi vart det lutar och vilken väg grekerna väljer att gå.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se