Kontakta oss

INRIKES

Gunnar Hökmark blåljuger om hatet mot Olof Palme

Publicerat

den

Foto: Ave Maria Mõistlik

PALMEMORDET   M-profilen Gunnar Hökmark förminskar det utbredda högerhatet som piskades upp mot Olof Palme på 1980-talet. I en intervju med SvD påstår Hökmark som var MUF-ordförande när Palme regerade att personhatet knappt fanns.

– Personhatet var väldigt begränsat i politiken, det fanns någonstans utanför. Palme angrep mig personligen några gånger, men mitt bestående intryck var att han kom fram till mig i vestibulen och sa välkommen när jag kom ny till riksdagen. Det var jag fruktansvärt stolt över, säger Gunnar Hökmark till SvD.

Tre år innan Palme mördades skickade dåvarade MUF-ordföranden, Gunnar Hökmark, ut ett pressmeddelande där han liknade Palme vid Captain Queeg i filmen Myteriet på Cain. Som handlar om hur Örlogskaptenen Queeg på en amerikansk mlnsvepare under andra världskriget. I handlingen börjar kaptenen bli mer och mer instabil och paronaoid. Till slut går det så långt att en av hans underordnade bestämmer sig för att göra myteri.

”Var och en som sett ’Myteriet på Cain’ kan se hur Olof Palme håller på att utvecklas till en svensk politiks Captain Queeg”, skrev Gunnar Hökmark i ett pressmeddelande.

Under Moderaternas valmöte 1985 står Moderaternas partiledare Ulf Adelsohn på scenen och nedvärderar Olof Palme. Ungefär samtidigt slänger någon fram en docka som skulle föreställa Olof Palme. Dockan vandrade fram och tillbaka i publiken samtidigt som moderatpolitiker turades om att slå på den. Moderatledaren Ulf Adelsohn skrattade och var helt med på noterna om vad som hände i publiken. En som var på plats i publiken och hejade på var Gunnar Hökmark som kandiderade till att återvald till riksdagen.

Gunnar Hökmark intervjuades av SvD med anledning av utpekandet av M-politikern Stig Engström som misstänkt mördare av Sveriges statsminister Olof Palme. Stig Engström satt i styrelsen för Täbymoderaterna och blev invald i kommunfullmäktige. Efter att han gick emot partilinjen i en skolpolitisk fråga fick han inga fler poster.

Gunnar Hökmark vat förbundsordförande för Moderata ungdomsförbundet åren 1979–1984, 1982 blev han invald i Sveriges riksdag där han satt tills 2004 då han blev parlamentsledamot av Europaparlamentet. 2019 lämnade Hökmark EU-parlamentet och gick in i den borgerliga PR-byrån Nreab.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se