Kontakta oss

INRIKES

Vapensamlarens dotter var på samma bio som Palme

Publicerat

den

Foto: Holger.Ellgaard

PALMEMORDET    Aktuellt Fokus avslöjar! Dottern till vapensamlaren som har figurerat i utredningen kring mordet på Olof Palme var på samma bioföreställning som makarna Palme.

I juni presenterade Palmeutredarna sin lösning på statsministermordet i Stockholm 1986. Tidigare Moderatpolitikern Stig Engström pekades ut som trolig gärningsman och sedan dess har allt fokus legat på honom och eventuella kopplingar till det antisocialistiska nätverket Stay Behind. I kölvattnet av avslöjandena kring Stig Engström har många medier även rapporterat om en av Stig Engströms nära vänner, den så kallade vapensamlaren. En vapensamlande hemvärnsman som umgicks med militärer och hade en stor vapensamling. Nu kan Aktuellt Fokus avslöja att vapensamlarens dotter säger sig ha varit på samma bioföreställning som makarna Palme.

Samma biograf och samma film, Bröderna Mozart. Året var 1986 och vapensamlarens dotter var 15, snart 16, år. Det skulle dröja till den fjärde april 2018 innan hon berättade för polisen om att hon varit på samma bio som makarna Palme. Förhöret gällde hennes relation till Stig Engström. Enligt kvinnan visste hon inte om att landets statsminister befann sig på samma bioföreställning. Även dotterns jämnåriga kompis påstår att hon inte visste att Palme var i samma biosalong. Informationen om Palme ska de ha fått först i efterhand.

”Namn Namn tillfrågas om det är riktigt att hon befann sig på samma biograf samma kväll och hon svarade ja på det. På fråga om vilken film hon såg uppgav Namn Namn att det var samma film som makarna Palme såg. Hon var på bion med en kompis som hon idag inte har någon kontakt med.”, står det i förhörsprotokollet.

Förhördes igen

Att vapensamlarens dotter var på samma bio som makarna Palme verkar ha gjort Palmeutredarna nyfikna. Den den 26 april blev hon nämligen kallad till ytterligare ett förhör. Som anledning till förhöret angav utredarna: ”kompletterande förhör angående hennes förehavanden den 28 februari 1986.”

I det nya förhöret fick hon bland annat svara på frågor om hur hon tog sig till bion och om hon reflekterat över att hon passerade mordplatsen strax innan mordet. Men det var inget som hon sade sig reflektera över. Under förhöret uppger hon däremot att hon hörde någon form av smäll, vilken hon trodde var ljudet av ett avgasrör eller liknande.

Här nedan är skärmdumpar från förhören. Dessa uppgifter har tidigare inte framkommit i någon svensk media.

Faksimil Förhörsprotokoll från Palmeutredningen

Faksimil Förhörsprotokoll från Palmeutredningen

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se