Kontakta oss

LEDARE

35 år har gått sedan Moderaterna hetsade fram mordet på Olof Palme

Publicerat

den

Foto: Oiving / CC BY-SA

LEDARE   Idag är det 35 år sedan mordet på Sveriges statsminister Olof Palme. Ett mord som kom att förändra den svenska politiken i grunden. För exakt ett år sedan nåddes svenskarna av uppgiften att Palmeutredarna skulle komma med en lösning på mordgåtan. På den efterföljande presskonferensen den 10 juni presenterade åklagaren Krister Petersson moderatpolitikern Stig Engström från rikemansförorten Täby som huvudmisstänkt gärningsman.

Stig växte upp i svensk överklass och bodde sina första tolv år i Indien där hans far var driftingenjör på Tändsticksbolagets fabriker. När Engström kom tillbaka till Sverige gick han på Sigtuna internat.
Efter värnplikten arbetade Stig på Armétygförvaltningen en tid innan han utbildade sig till grafiker. Han arbetade även på Sveriges radios förlag innan han slutligen hamnade på Skandia som reklamkonsult 1968.
Engström gifte sig för andra och sista gången 1968. Hustruns far var artilleriofficer innan han anställdes av Bofors, och släkten dominerades av militärer och vapenhandlare. Rent politiskt var Stig Engström konservativ och gjorde inga hemligheter av att han var övertygad moderat, 1982 blev han ordinarie styrelsemedlem i Täbymoderaterna. 1983 blev han invald som ordinarie i kommunfullmäktige. Där kom han att bryta mot partilinjen: Täbymoderaterna ville lägga ner en skola, men Stig arbetade istället för att skolan skulle vara kvar. Efter detta fick han inte fler poster i partiet.

Palmehatet var utbrett i Stig Engströms bekantskapskrets. Bland vännerna fanns en tidigare marinofficer (senare ambassadråd vid UD) och den före detta chefen för Vaxholms kustartilleriregemente. Stig tyckte om att stå i centrum och hade ett starkt behov av bekräftelse, enligt vänner och ex-hustru.

Många undrar varför en grafiker från en av Stockholms finaste förorter skulle få för sig att mörda någon. Utåt sett hade Engström det som många andra bara kunde drömma om, ett schysst jobb, ett fint hus, många vänner och bekanta, skidsemestrar och bridgekvällar. Varför skulle han riskera allt detta för att skjuta Sveriges statsminister? Svaret ligger naturligtvis i Engströms politiska engagemang i den svenska högerrörelsen. Moderaterna vid den här tiden var ett extremt parti. Att vara högerradikal och rasist var inga hinder för att bli moderatpolitiker, ser man till hur M-topparna som Ulf Adelsohn uttryckte sig om svarta så var det snarare en merit. Stig Engströms Moderaterna hade bedrivit en intensiv hatkampanj mot Olof Palme under flera år. Under Moderaternas valmöte 1985 stod Moderaternas partiledare Ulf Adelsohn på scenen och nedvärderade Olof Palme. Ungefär samtidigt slängde en partifunktionär fram en docka som skulle föreställa Olof Palme. Dockan vandrade fram och tillbaka i publiken samtidigt som moderatpolitiker turades om att slå på den. Moderatledaren Ulf Adelsohn skrattade och var helt med på noterna om vad som hände i publiken. Under resten av valrörelsen fick Olof Palme finna sig i att bli punktmarkerad av aggressiva högermän som skrek att han var kommunist.

Om Stig Engström agerade ensam eller inte kommer vi förmodligen aldrig få veta, Vad vi däremot vet är att det finns mystiska omständigheter kring hans arbetsplats och att han ljög om vad han hade gjort på brottsplatsen. Vi vet också att mordet på Olof Palme inte skedde i ett vakuum. Det var snarare kulmen på en medveten politisk utveckling från den svenska högern.

Idag ser vi hur Moderaterna har intagit ungefär samma position som när man understödde hatkampanjerna mot Olof Palme. I sin iver att kasta skit på regeringen och dess liberala stödpartier har Moderaterna bland annat spridit vidare budskap från den fascistiska ”alt-right”-rörelsen. På senare tid har flera M-politiker låtit sig intervjuas av högerextrema alternativmedier som enligt Säpo och försvarsmakten utgörs av ryssvänliga personer med kopplingar till den våldsbejakande vit makt-miljön. Vi kan även se hur Moderaterna då som nu försökte underminera den svenska demokratin genom att likna Sveriges statsskick.

Jag tror inte att det kommer gå så långt att någon lokal M-politiker beslutar sig för att skjuta Stefan Löfven. Däremot ser jag en utveckling där Moderaterna går så långt i sin retorik och anpassning till högerradikala väljare på sociala medier att det kommer bli svårt att backa när det verkligen blir allvar. Med tanke på vilka förslag vi har fått se de senaste åren så hade det kunnat bli ett minst sagt intressant samhälle om Moderaterna får styra och ställa som dom vill. Risken för en totalitär polisstat har nog aldrig varit större i ett skandinaviskt land.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se