Kontakta oss

ARBETSLIV

Hamnarbetarförbundet stämmer APM Terminals

Publicerat

den

INRIKES I våras tecknades ett kollektivavtal mellan Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet. Nu väljer facket att stämma APM Terminals då de brutit mot avtalet.

Det var i början av mars som Hamnarbetarförbundet efter flera års lång kamp lyckades teckna ett kollektivavtal med arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnar. Efter att Sveriges Hamnar vägrat att förhandla med facket varslade de om strejk. Sedan en längre tid hade flera hamnar stängt ute arbetarna genom en lockout. Sveriges Hamnar svarade med en egen lockout. Efter ett massivt stöd från allmänheten där Hamnarbetarförbundet samlade in över en miljon kronor på bara 3 dagar valde arbetsköparna att se sig besegrade och teckna ett kollektivavtal.

Nu anser Hamnarbetarförbundet att APM Terminals brutit mot avtalet och stämmer därmed arbetsköparen i arbetsdomstolen. Facket stämmer APM på 300 000kr för brott mot hamn- och stuteriavtalet. Företaget krävs också på 100 000kr i skadestånd för att ha brutit mot medbestämmandelagen.

Enligt Erik Helgesson från Hamnarbetarförbundet är ett av problemen informationsbrist.

– Vi har haft en massa problem med att vi inte blir kallade till informationer och förhandlingar, säger Helgesson till Sveriges Radio.

Ett av problemen som uppstått är att APM gjort stora schemaändringar under våren utan att förhandla lokalt med hamnarbetarförbundet vilket skulle ha skett enligt kollektivavtalet. Schemaändringarna innebär bland annat att folk fått börja arbeta i flera skift med mer nätter.

Enligt Hamnarbetarförbundet har APM försökt fuska genom att enbart förhandla med Transport som de också skrivit ett kollektivavtal med.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se