Kontakta oss

INRIKES

Sveriges Hamnar varslar om rikstäckande lockout fram till sommaren

Publicerat

den

HAMNKONFLIKTEN Sveriges Hamnar varslar om en ny massiv lockout. Den nya lockouten innefattar lediga dagar vilket innebär att arbetarna får löneavdrag även om de jobbat full arbetstid.

Sveriges Hamnar väljer att trappa upp den pågående hamnkonflikten i Sverige. I fredags varslade de om en ny massiv lockout som träder i kraft i alla Sveriges hamnar mellan 6 mars och 31 juli. Den nya lockouten inkluderar också hamnarbetarnas lediga dagar. Samtidigt varslar Sveriges Hamnar om en blockad mot övertid och inhyrning av övertid under samma period.

Eftersom att lockouten är lagd på hamnarbetarnas lediga dagar innebär det att hamnarbetarna kan få löneavdrag även om de under perioden jobbat sin fulla arbetstid. Målet med att lägga en lockout på lediga dagar är att slå till ekonomiskt mot arbetarna och deras konfliktkassa.

Hamnarbetarförbundet kommenterar lockouten på lediga dagar och menar att det kan vara en olovlig stridsåtgärd. Lockouten kommer att bestridas och även Sveriges Hamnars påstående motivering bakom lockouten där de hävdar att hamnarbetarna inte följer svenska arbetsrättsregler.

Vill du stödja hamnarbetarnas kamp kan du göra det här nedan:

Swish: 1231321959
Bankgiro: 177-9750.
IBAN: SE74 8000 0842 0234 3980 0271
BIC: SWEDSESS

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se