Kontakta oss

INRIKES

Korruptionsskandal – MUF riskerar att betala tillbaka miljoner skattepengar

Publicerat

den

INRIKES Tidigare i år visade det sig att MUFs ordförande Douglas Thor försökt med röstfiske för att vinna en omröstning. Nu överväger Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF att kräva tillbaka de miljoner ungdomsförbundet fått i bidrag.

Det var i mars som TV4 avslöjade att Moderaternas ungdomsförbunds ordförande Douglas Thor försökt köpa röster för att påverka valet av MUFs ordförande i Jämtland. Planen som misslyckades var att betala nyregistrerade medlemmars avgifter om de röstade på kandidaten Thor ville.

MUCF har beviljat 2,7 miljoner kronor i bidrag till MUF för 2023 och Sveriges Radio kan nu avslöja att myndigheten fryst de resterande utbetalningarna. MUCF överväger också att kräva tillbaka pengarna som redan betalats ut för i år.

MUCF bekräftar att röstfisket misslyckats men ser det ändå som ett allvarligt problem som strider mot villkoret om demokratisk uppbyggnad som MUCF kräver för att bevilja bidrag.

Skyller på sossarna
På sociala medier som twitter sprider högern konspirationsteorier om att det är sossarna som ligger bakom MUFs korruption. Målet är att rikta bort fokuset på MUFs problem och att få fokuset att landa på Socialdemokraterna.

MUCF pekas ut som S-ledd för att den valda ordförande Lena Nygren har en bakgrund hos Socialdemokraterna.

Det sprids också konspirationsteorier om att MUCF agerande skulle vara en hämnd för att Moderaterna försöker stoppa partipolitiska lotterier som främst förknippas med Socialdemokraterna.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se