Kontakta oss

ARBETSLIV

Näringslivet stämmer Hamnarbetarnas blockad mot ryska fartyg

Publicerat

den

KAPITALISMEN   Näringslivet går Vladimir Putin tillmötes och stämmer Hamnarbetarförbundet efter blockaden mot ryska fartyg. – Det känns faktiskt helt overkligt, säger förbundsordförande Martin Berg.

Svenska Hamnarbetarförbundets blockad mot ryska fartyg och gods inleddes den 28 mars. Sedan dess har näringslivet aktivt drivit på för att hamnarbetarna ska avsluta blockaden. Idag meddelade Hamnararbetarförbundet att fackförbundet har stämts av näringslivsorganisationen Sveriges Hamnar. Redan den 6 maj möts parterna i Arbetsdomstolen. Hamnarbetarförbundets ordförande Martin Berg säger att hela processen känns overklig.

– Samtidigt som andra stora svenska företag som Volvo, Scania, IKEA och SKF på eget initiativ drar sig ur affärsrelationer med Ryssland, går hamnarbetsgivarna till domstol för att försöka tvinga våra medlemmar att lossa ryska råvaror som kan finansiera den ryska invasionen av Ukraina. Det känns faktiskt helt overkligt, säger förbundsordförande Martin Berg.

”Orimlig hållning”

Sveriges Hamnar menar att blockaden inte är att betrakta som en facklig sympatiaktion, utan snarare symbolisk politisk manifestation.

– I Sveriges Hamnars resonemang har Ukrainas fackföreningar fråntagits sin ställning som part i konflikten med de ryska ockupanterna, och istället reducerats till anonyma offer för storpolitiska händelser. Det är en helt orimlig hållning, som i förlängningen skulle innebära att svenska arbetares möjlighet att vidta konkreta solidaritetsaktioner för kollegor i andra länder minskar ju mer våld och repression de utsätts för, säger Martin Berg.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se