Kontakta oss

ARBETSLIV

Hamnarbetarförbundet utlyser ny blockad

Publicerat

den

ARBETSLIV Efter att ha upphävt den första blockaden meddelar hamnarbetarna att de nu utlyser en ny blockad. Transportfackets blockad pågår fortfarande.

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om Hamnarbetarförbundets blockad mot fartyg kopplade till Ryssland. Efter att ha avslutat sin första blockad i förväg har de nu utlyst en ny blockad meddelar de i ett pressmeddelande.

Den första blockaden hävdes 13 maj efter att arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnar dragit fackförbundet till Arbetsdomstolen. Sveriges Hamnar hade krävt ett stort skadestånd från facket men inför mötet i Arbetsdomstolen hade de fegat ur och ändrat skadeståndskravet till 1 krona.

De båda parterna gjorde sedan upp utanför Arbetsdomstolen. Sveriges Hamnar drog tillbaka sin stämningsansökan och skadeståndskrav i utbyte mot att Hamnarbetarförbundet avslutade sin blockad.

Hamnarbetarna vet att deras blockad gett effekt och minskat handeln med Ryssland men eftersom det fortfarande finns företag som vill fortsätta handeln väljer de nu att utlysa en ny blockad. Blockaden startar 26 maj.

– Vi har sett en tydlig nedåtgående trend för svensk handel med Ryssland sedan vår första blockad inleddes i mars, men tyvärr finns fortfarande enskilda företag i Sverige som vill fortsätta handla med Ryssland under det här vansinniga anfallskriget, skriver förbundsordförande Martin Berg i pressmeddelandet.

Transportarbetareförbundet som också organiserar hamnarbetare har inte haft några tvister med Sveriges Hamnar och deras första blockad pågår fortfarande.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se