Kontakta oss

INRIKES

Transport varslar om blockad mot ryska fartyg

Publicerat

den

INRIKES Transport väljer nu att göra som Hamnarbetarförbundet och varsla om blockad mot fartyg med kopplingar till Ryssland.

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om Hamnarbetarförbundets blockad mot fartyg med kopplingar till Ryssland. Blockaden hyllades också av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Näringslivet är inte nöjda och har genom Sveriges Hamnar försökt stoppa blockaden. Näringslivet har hittills lyckats kringgå blockaden genom att omdirigera fartyg till hamnar där Hamnarbetarförbundet inte har några medlemmar. 30 mars anlände ett fartyg från Ryssland med tackjärn, ursprungligen skulle fartyget till hamnen i Halmstad där Hamnarbetarnas blockad var aktiv men istället omdirigerades fartyget till Köping där Transport organiserar Hamnarbetarna.

Tidigare i veckan meddelade Transportarbetareförbundet att de också varslar om en blockad mot fartyg kopplade till Ryssland. Blockaden inleds den första maj. Anledningen till att det tog lång tid för Transport att ta ett beslut var för att de väntat på ett besked från både EU och infrastrukturministern Thomas Eneroth(S), varav den sistnämnda var helt tyst i frågan.

Att blockaden inleds en månad efter varslat beror på att Transport vill ge företag möjligheten att hitta leverantörer som inte har kopplingar till Ryssland.

– Det kan uppstå brist på vissa varor. Det är anledningen till att vi lägger vårt varsel en månad framåt i tiden. För att ge möjlighet till företag att hitta andra leverantörer än ryska, samt att de ska kunna ta hem redan köpta och betalda varor som redan är på väg till Sverige, säger Tommy Wreeth, Förbundsordförande.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se