Kontakta oss

NOTISER

Här ljuger Aftonbladet om Sverigedemokraternas splittring

Publicerat

den

ablognen
SVERIGEDEMOKRATERNAS SPLITTRING
| I en nyhetsartikel på Aftonbladets hemsida beskriver tidningen Sverigedemokraternas pågående splittring med det femtusen man starka ungdomsförbundet, Sverigedemokratisk Ungdom. Aftonbladet pekar bland annat på att Sverigedemokraternas ledning har kringgått brott mot partiets egna stadgar genom att helt enkelt starta upp ett nytt ungdomsförbund med samma namn.

Sverigedemokraternas partistyrelse och verkställande utskotts plan ses som ett stadgebrott enligt de flesta då SD:s stadgar tydligt säger att ett upplösande av ungdomsförbundet måste ske på partiets ordinarie Landsdagar och ske med minst tre fjärdedelars majoritet, alternativ med två tredjedelar majoritet på två på varandra följande ordnarie Landsdagar. Men enligt Aftonbladet expert ska SD-ledningens beslut om att skapa ett nytt ungdomsförbund med samma namn tydligen rädda partiets anseende i frågan rent juridiskt.

Aftonbladet ljuger

I Aftonbladets slutkläm i frågan om stadgebrott påstår Aftonbladet helt falskt att en liknande brytning i svensk historia bara har skett en gång tidigare, och då gällde det Socialdemokraternas ungdomsförbund år 1917.

ablögnen

Från Aftonbladet.se

Vid en snabb granskning visar det sig att Aftonbladets påstående inte stämmer. Faktum är att Sverigedemokraterna har klippt bandet med ungdomsförbundet en gång tidigare.

Brytningen kom efter att det högerradikala ungdomsförbundets ledare greps med en skarpladdad handgranat i anslutning till ett vänsterpartistiskt torgmöte.

Året var 1993 när Robert Vesterlund tillsammans med två likasinnade högerradikala greps under ett torgmöte den dåvarande partiledaren för Vänsterpartiet, Gudrun Schyman höll på första maj i Kungsträdgården i centrala Stockholm. SDU-aktivisterna uppträdde annorlunda och deras militanta image medförde att de stannades och visiterades av polisen som hittade en skarpladdad handgranat.

Året dessförinnan hade SDU bildats officiellt och Robert Vesterlund blev vald till ungdomsförbundets ordförande. Vesterlund lämnade ungdomsförbundet året efter gripandet vid Kungsträdgården. Året därpå 1995 lämnade han slutligen även moderpartiet SD efter att dåvarande SD-ledaren Mikael Jansson upplöste SDU och införde uniformsförbud på partiets offentliga tillställningar.

Källor: Sverigedemokraterna och Researchgruppen

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se