Kontakta oss

NOTISER

Stark kritik mot SD-trojkan när Jimmie Åkessons svärmor blir politiskt vilde i riksdagen

Publicerat

den

margaretalarsson INRIKES| SD-politikern Margareta Larsson lämnar partiet och blir politisk vilde. Anledningen bakom beslutet är enligt Larsson ett starkt missnöje med den så kallade SD-trojkan som styr det högernationalistiska partiet med järnhand.

Margareta Larsson var fram tills idag Sverigedemokratisk riksdagspolitiker. Nu väljer hon att avgå och riktar stark kritik mot den styrande SD-trojkan.

– Den här ledarkulten som finns i partiet i dag är ohälsosam. Går man emot ledningen i åsikter och tankar så kan man bli sparkad, utesluten eller köpas ut. Det här vet alla, säger Larsson till Expressen.

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiska talesman Oscar Sjöstedt säger till Expressen att han inte känner igen sig i den bild Expressen beskriver gällande Sverigedemokraternas internkultur.

Men till Expressen säger Larsson att tillståndet i Sverigedemokraterna och massövervakningen av partiets egna medlemmar handlar om maktsjuka.

– Jag kan likna det vid en sjukdom som inte går åt rätt håll utan åt det sämre hållet. Med tanke på att Sverigedemokraterna är ett parti som avskyr kommunismen så är det ganska förvånande att man kör med samma metoder själv, säger hon till Expressen.

Margareta Larsson tar även upp SD-trojkans maktstruktur och menar att den interna partikulturen är skadlig för de som vill ta sig in i partiet. Enligt Larsson måste medlemmar i partiet vara lojala Ja-sägare till den styrande trojkan, de som kommer med egna initiativ eller inte håller med ledningen rensas bort. Åsikten delas av ett stort antal uteslutna personer, inte minst inom Sverigedemokratisk Ungdom som den styrande trojkan bröt med för några veckor sedan då ungdomsförbundets medlemmar valde en förbundsordförande som ledningen inte hade godkänt i förväg.

Vill inte att Sverigedemokraterna ska växa

När Expressen ställer frågan om vilka hon pekar ut som huvudansvariga för situationen inom SD svarar riksdagsledamoten att det är ledningen.

– Det är ett ledningsproblem. Som ledningen fungerar och vilken attityd man har så ger det ett avtryck på hela organisationen.

– Har man den här attityden, den här otäcka hierarkin och maktstrukturen och det här partiet en dag får regeringsmakten – då vill inte jag vara med längre. Det bävar jag för, säger Larsson till Expressen.

Margareta Larsson, före detta Sandstedt, gick med i Sverigedemokraterna 2004 och valdes in i Sveriges riksdag 2010 och 2014. Förutom att vara känd som riksdagsledamot för SD är Margareta Larsson även känd för att vara svärmor till partiledaren Jimmie Åkesson. Hon har haft en rad olika förtroendeuppdrag och tunga poster inom partiet, bland annat som ledamot i partiets valberedning och som representant i Nordiska Rådet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se