Kontakta oss

INRIKES

Här sätter polisen knäet i ryggen på afrosvenska demonstranten

Publicerat

den

INRIKES    På bilderna från gripandet efter Black Lives Matter-demonstrationen i Göteborg ser man hur polismannen pressar ner sitt knä i ryggen på den afrosvenska mannen. Samma grepp som ledde till att George Floyd dödades i USA.

Det var efter söndagens Black Lives Matter-demonstration i Göteborg som händelsen inträffade. Vad som föranledde gripandet är för närvarande okänt. Klart är däremot att bland annat GP och Sveriges Radio publicerade bilder där man ser hur en afrosvensk man ligger på marken med ena armen bakom ryggen och en vit polisman ovanpå som trycker ner sitt knä i ryggen på den liggande mannen. Det vill säga samma dödliga polisgrepp som tog livet av afroamerikanen George Floyd och är själva anledningen till de världsomspännande protesterna mot rasistiskt polisvåld som pågår just nu.

Faksimil GP.

Faksimil Twitter

Förbjudet

Under 1990-talet dog ett flertal personer i liknande polisingripande. Ett känt fall var mordet på Osmo Vallo 1995. Poliserna, varav en känd högerextremist, handfängslade Osmo Vallo i en trappuppgång i Karlstad och började misshandla honom när han låg ner. Efter tryckande våld mot ryggen avled han under polisingripandet.

Händelserna resulterade i att Polishögskolan började utbilda om riskerna med kvävning med liknande grepp. Inom Kriminalvården är greppet ifråga totalförbjudet.

– Allt tryck i området kring skuldror, ryggrad och svank är totalförbjudet. Om man lägger tryck här hämmar man andningen. Det räcker med ett litet tryck, det handlar inte att lägga på hela kroppsvikten, utan minsta lilla tryck, säger Jonas Lexell, kriminalvårdens samordnare för insatsverksamhet till SR.

Men trots vetskapen om hur dödligt greppet är har framförallt poliser fortsatt använda sig av det. Så sent som i december 2014 dödades 28-åriga ingenjören, Sinthu Selvarajah, i samband med ett polisingripande på Västmanlands sjukhus, efter att utsatts för ett knä i ryggen.

Starka reaktioner

Efter GP:s publicering har mängder av svenskar reagerat starkt på det inträffade. En som har reagerat är forskaren och debattören Victor Pressfeldt som kritiserar mainstream media.

”Det säger en hel del om svensk media att några trasiga rutor får mer utrymme än det faktum att svensk polis använder samma grepp som dödade George Floyd. Det grepp som dessutom är totalförbjudet, då det är livsfarligt. På en BLM-demonstration; mot en svart person dessutom.”, skriver Victor Pressfeldt på Twitter.

En annan twittrare ironiserar över högerröster som inte vill förstå att rasistiskt polisvåld även är ett faktum i Sverige.

Polisens pressjour vill inte ge några kommentarer om händelsen.


Kim Fredriksson

Kim.fredriksson@aktuelltfokus.se