Kontakta oss

iFOKUS

Olof Palmes fem bästa tal

Publicerat

den

Foto: Wikicommons media

iFOKUS   Imorgon förmiddag kommer Palmeåklagaren Krister Petersson presentera lösningen kring mordet på Olof Palme. Av den anledningen väljer vi att blicka tillbaka och minnas Palme genom fem av hans bästa tal.

I över 34 år har mordgåtan vatit ett mysterium för svenska folket. Otaliga teorier har blossat om vad som verkligen hände den där februarikvällen 1986. Men nu kommer allmänheten äntligen få veta. Åtminstone om man får tro Palmeutredarna som säger sig ha så pass bra teknisk bevisning att åklagaren Krister Peterson kan presentera en lösning på gåtan.

Enligt många bedömare pekar spåren åt framförallt två håll. Nämligen mot den så kallade ”Skandiamannen” Stig Engström och mot agenter tillhörade sydafrikanska apartheidregimen. Oavsett vad Palmeåklagaren lägger fram på bordet så är det utom rimligt tvivel att mordet hade med Olof Palmes politiska åsikter att göra. Inte minst Palmes utrikespolitik skapade enorma reaktioner i Sverige.

Tre av de utrikespolitiska frågor som kom att känneteckna Palme var motståndet mot USA:s krig i Vietnam, motståndet mot apartheidregimen i Sydafrika och hans kompakta avsky för den fascistiska Francoregimen i Spanien. Förutom utrikespolitiken var Palme även känd som en extremt duktig talare och debattör, vilket retade gallfeber på hans politiska motståndare.

Aktuellt Fokus har letat reda på fem tal av Olof Palme. Lyssna på klippan nedan.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se