Kontakta oss

INRIKES

Här sprider Carl Bildt fake news och propaganda från turkiska regimen

Publicerat

den

INRIKES Mitt under Turkiets invasion av Syrien sprider Moderaternas tungviktare, Carl Bildt, okritisk regimpropaganda från turkiska staten. Bland annat liekar han fake news från president Erdogans personliga rådgivare.

Scenerna som utspelar sig i norra Syrien är minst sagt vidriga. Bombningar av civila, avrättningar av politiska fångar och våldtäkter har rapporterats sedan Turkiet lanserade den militära operationen. Samtidigt som tiotusentals svenskar över hela landet demonstrerade mot invasionen, började Carl Bildt sprida okritisk propaganda och fake news från turkiska regimen. Bland annat gick han ut på Twitter och spred falska utspel från president Erdogans personliga rådgivare, Gülnur Aybet, om den kurdiskledda alliansen SDF som strider mot Islamska Staten och andra terroristgrupper. Bland annat beskriver hon SDF som en blufforganisation som skapats av USA i syfte att legitimera Kurdistans Arbetarparti (PKK).

SDF-alliansen är en militär allians mellan kurder, yazidier, syrianer, ateister, araber och flera andra som vill ha ett demokratiskt samhälle utan religiös extremism och förtryck. Sedan flera år har turkiska staten pumpat ut fake news som gör gällande att SDF egentligen inte existerar och att SDF egentligen är en fasad för kurdiska folkförsvaret YPG. Regimen betraktar YPG som terrorister och sätter dem i samma fack som det förbjudna och terrorstämplade partiet Kurdistans Arbetarparti. Anledningar är för att bägge är kurder. En folkgrupp som inte passar in i Erdogans nationalistiska vision för ett framtida Erdoganskt rike.

Spred Erdogans propagandatal

Dagen efter var det dags igen – då spred Carl Bildt en video direkt från turkiska statens propagandacentral. I videon som säger sig förklara varför Turkiet invaderar Syrien bedyrar president Erdogan att inga civila ska skadas under invasionen. I videon framgår det även att invasionen sker i samarbete med Erdogans allierade styrkor i SNA – Syrian National Army som är en allians av bestående av flera salafistiska och islamistiska grupper med kopplingar till bland annat Al Qaida och Islamska Staten.
Spreds till 670 00 Twitteranvändare

När en Twitteranvändare gillar någon annans inlägg blir det gillade inlägget synligt för användarens följare. För Carl Bildts del innebär det att han spred den turkiska regimpropagandan till nästan 670 000 följare.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se