Kontakta oss

INRIKES

Här jublar KD-politikern över chockhöjda egenavgifter inom vården

Publicerat

den

INRIKES I valrörelsen 2018 försökte KD-politikern Jonatan Hedin vinna politiska poäng på att profilera Kristdemokraterna som det nya vårdpartiet. Drygt ett år senare kan Aktuellt Fokus avslöja att Hedin skryter över att han chockhöjer egenavgifterna inom vården.

I det privata Facebookinlägg skryter landstingspolitikern Jonatan Hedin över att han och högermajoriteten Stockholms landsting sänker skatten för de rika samtidigt som de chockhöjer egenavgifterna inom vården. I inlägget skriver Hedin att han är stolt över att avgifterna höjs. En höjning som kommer slå hårt mot de som har det som sämst i samhället. Bland annat kommer avgiften för besök till audionom gå från dagens 0 kronor till 100 kronor. Timtaxan för intyg, vaccinationer och hälsoundersökningar höjs från 1250 kronor till 1500 kronor. Även patientavgiften för dagkirurgi, dagmedicin och övrig dagsjukvård kommer att höjas.

Jublar över dyrare färdtjänst

Jonatan Hedins beskriver sig själv som en ”varm förespråkare av egenavgifter”. Ett ideologiskt ställningstagande som bygger på nykonservativa teorier där den skattefinansierade välfärden ska ersättas med en amerikansk modell där allt ska bekostas av den enskilda individen. Vilket lyser igenom i det privata Facebookinlägget där han även hyllar dyrare SL-kort och höjningen av högkostnadsskyddet för färdtjänsten.

Chockhöjningen av egenavgifterna kommer framförallt slå mot människor med låg inkomst, långtidssjuka, funktionshindrade och den äldre delen av befolkningen. Aktuellt Fokus har försökt nå Jonatan Hedin för en kommentar.

Jonatan Hedins privata Facebookinlägg

Kim Fredriksson / Loan Sundman
redaktionen@aktuelltfokus.se